GroenLinks


-

Kom in actie voor Amina Lawal

7 mei 2003

Amina Lawal met kind Amina Lawal, een 30-jarige moslim uit Nigeria, werd veroordeeld tot de dood door steniging door een sharia-rechtbank. Op 19 augustus 2002 oordeelde het sharia-Hof van Beroep dat het doodvonnis van Amina Lawal zal worden gehandhaafd.

Hoger beroep
Amina's hoger beroep bij het Upper Sharia Court of Appeal in Katsina State (hoogste deelstaatsgerecht) staat nu gepland voor 3 juni a.s. Mocht dit beroep negatief uitpakken, dan resten haar nog twee beroepsmogelijkheden, alletwee op federaal niveau. Uiteindelijk heeft de President de mogelijkheid om gratie te verlenen als Amina's vonnis door het federale Supreme Court wordt bekrachtigd.

Amnesty
Amnesty Nederland heeft momenteel een online petitie voor Amina Lawal. Klik hier.
De handtekeningen worden door Amnesty verzameld en zullen na het beroep van 3 juni worden aangeboden aan de Nigeriaanse autoriteiten.

GroenLinks
Zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement heeft GroenLinks medio september 2002 al aandacht gevraagd voor de zaak tegen Amina Lawal.
Miss Nederland ondanks steniging naar Nigeria?
Kamervragen veroordeling Nigeriaanse Amina Lawal

Achtergrond
Amina bekende naar verluidt dat zij een buitenechtelijke zwangerschap had ondergaan. Zwangerschap buiten het huwelijk is binnen de sharia-wetgeving in de staat Katsina voldoende bewijs voor een veroordeling wegens overspel. Amina had geen advocaat tijdens de eerste rechtszitting. Bij haar hoger beroep wordt Amina ondersteund door Nigeriaanse en internationale vrouwen- en
mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl