Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 103
Datum: 7 mei 2003

Gezamenlijk persbericht Provincies Groningen, Drenthe en Fryslân

Geen vertrouwen meer in NNBT

De colleges van GS van de drie noordelijke provincies hebben geen vertrouwen meer in het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT). Het bestuur van het NNBT heeft de colleges van GS wederom om een eenmalige financiële bijdrage gevraagd, dit maal van E 2.9 miljoen. Dit bedrag is volgens het bestuur van het NNBT nodig om het eigen vermogen te saneren, een nieuwe reorganisatie door te voeren en om een weerstandsvermogen te creëren. De colleges van GS concluderen naar aanleiding van dit verzoek van het NNBT en op basis van de nu voorgelegde cijfers over de eerste twee maanden van 2003, dat er geen financieel herstel plaatsvindt en dat er zelfs sprake is van een snel verslechterde situatie. Bovendien is er sprake van nieuwe tegenvallers en valt het vertrouwen van 'de markt' in het NNBT voor een groot deel weg. De colleges van GS oordelen daarom dat nieuwe investeringen in het NNBT niet verantwoord zijn. Bovendien hebben zij geen vertrouwen in een nieuwe doorstart. De colleges hebben opheldering gevraagd over de resultaten van de reorganisatie in 2002, waarvoor de provincies geld beschikbaar hebben gesteld. De colleges zullen zich komende maanden bezinnen op een nieuwe aanpak in overleg met de toeristische sector. In een brief aan Provinciale Staten informeren zij de Staten over hun besluit en de consequenties.

De laatste tijd heeft het NNBT hard gewerkt om de administratieve organisatie op orde te brengen. De situatie leek zich langzamerhand te verbeteren, maar het herstel ging langzamer dan verwacht. Uit de nu aan de Provincies voorgelegde cijfers over de eerste twee maanden van 2003 blijkt dat de exploitatie veel meer te wensen over laat dan verwacht (negatief resultaat januari en februari van E 105.000,--). Er is sprake van een terugtrekkende beweging van de markt (zowel bedrijven als consumenten) wat tot uitdrukking komt in bedrijfsonderdelen van het NNBT zoals de vakantieboekingscentrale en promotie en marketing. De vermogenspositie van het NNBT is bovendien verder verslechterd, doordat een belangrijk deel van de vorderingen niet inbaar blijkt (E 358.400,--). Tenslotte zijn er nog incidentele tegenvallers (navordering pensioenpremies E 330.000,--). De reorganisatie van 2002 heeft niet het beoogde effect gehad, wat blijkt uit de recente rapportages en het voorstel van het NNBT om opnieuw te reorganiseren. Dit alles leidt ertoe dat het NNBT haar kerntaak, het bevorderen van toerisme en recreatie in de drie noordelijke provincies niet goed kan uitvoeren.

In 2002 is gewerkt aan een saneringsplan, waarin naast een aanzienlijke reorganisatie de negatieve inbreng van de fusiepartners (Provinciale VVV's) werd gesaneerd en voorzien in bevoorschotting. Dit vroeg om een gezamenlijk eenmalig extra subsidie van E 300.000 van de provincies ter versterking van het eigen vermogen van het NNBT. Bovendien is E 1.200.000,-- subsidies vooruitbetaald voor de jaren 2003 tot en met 2008 (E 400.000,-- per provincie). De Provincies hebben samen met het NNBT een plan van aanpak gemaakt en afgesproken om elk kwartaal op basis van kwartaalcijfers te toetsen of het benodigde herstel plaatsvindt naar aanleiding van het saneringsplan. De colleges van GS stellen nu vast dat financieel herstel niet plaatsvindt.

Hoe verder?
De provincies vinden een goede toeristische promotie en marketing in Noord Nederland belangrijk. In overleg met de toeristische sector zullen zij zich de komende maanden richten op een nieuwe aanpak.
* * * * * *

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met:
- Provincie Groningen, Agnes Delstra, 050 - 3164324
- Provincie Drenthe, Andrea van den Boogaart, 0592 - 365267
- Provincie Fryslân, Jochum Admiraal, 058 - 2925735
---- --