Ingezonden persbericht


Persbericht, 7 mei 2003

Overleg Europese zee-onderzoektop in Zeeland:

bundeling kennis van de kust, haar interacties & haar biodiversiteit

YERSEKE - In de eerste helft van mei vinden twee belangrijke zeewetenschappelijke bijeenkomsten plaats in Zeeland. Organisator is het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Het NIOO-Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie te Yerseke speelt een leidende rol in het Europese zee-onderzoek. De grote, nog grotendeels onbekende biodiversiteit van de zee is een belangrijk thema. Maar ook de invloed die de interactie van land en zee heeft op onze planeet.

ELOISE Workshop
Demands at the European and Global Level (upscaling) Hotel Goes, Goes
7-10 mei 2003
www.nioo.knaw.nl/CEME/eloise

Biodiversity of Coastal Marine Ecosystems

A Functional Approach to Coastal Marine Biodiversity

Supported by the European Commission, High Level Scientific Conferences

Kasteel Moermond, Renesse

11-15 mei 2003

www.nioo.knaw.nl/CEME/euroconf

De eloise-workshop in Goes draait om de onderzoeksresultaten over de fysische, de biologische en de chemische processen op de overgang van land en water. ELOISE - European Land Ocean Interactions Studies - is een groot Europees onderzoeksprogramma, onder andere gefinancierd door de Europese Unie. Een selecte groep van vijftien zeeonderzoekers, allen leiders van belangrijke projecten van het ELOISE-programma, zal de recent(st)e onderzoeksresultaten duiden en vooral het belang ervan voor de diverse Europese milieurichtlijnen samenvatten. Een viertal vragen staat centraal op de workshop. Wat is de rol van kustzeeën in de wereldwijde koolstof-cyclus en bij global climate change? Denk hierbij aan broeikasgassen die geproduceerd of juist opgeslagen kunnen worden en aan rivieren die heel wat stoffen naar zee spoelen. Als tweede vraag: wat zijn belangrijke eigenschappen van de land-zee interacties in dit opzicht? Een filterfunctie van riviermondingen? Vraag drie draait om het geven van harde getallen voor de diverse Europese land-zee interacties over uitwisseling van nutriënten zoals stikstof, fosfor en silicium en de uitwisseling van opgelost organisch materiaal en van bodemdeeltjes. Als laatste komt aan bod of we het effect van menselijke activiteiten in de kustzone op de ecosystemen ter plekke kunnen becijferen. Zo nee: welke gegevens missen we nog?

Het oplossen van deze vragen zal sterk bijdragen aan milieu-oplossingen in de meestal dichtbevolkte kustgebieden van Europa, maar ook in vergelijkbare gebieden zoals langs de oostkust van de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië.

Het biodiversiteitsymposium in Renesse zal alle wetenschappelijke kennis bundelen over structuur en functie van de biodiversiteit in de Europese kustzeeën. De Rio biodiversiteitsconventie is door bijna alle Europese landen - en door de Europese Unie - geratificeerd, maar nu blijken we over te weinig kennis te beschikken om de afspraken uit te kunnen voeren. Zelfs in Europa, waar de zeeën al een paar honderd jaar zijn bestudeerd.

De drie onderdelen die samen de biodiversiteit bepalen zijn genen, soorten en leefomgeving (habitat). In deze bijeenkomst ligt de nadruk op het begrijpen van de patronen hierin en op onderzoek naar de functie van biodiversiteit in zogenaamde biogeochemische kringlopen, de productiviteit van een ecosysteem en de structuur van het voedselweb (de combinatie van voedselketens). Vooral de problemen op grote schaal en de lange termijn, zoals de effecten van klimaatsverandering, staan centraal. Van de belangrijkste problemen in het mariene biodiversiteitonderzoek is er een aantal alleen op deze manier op te lossen.

We moeten de processen leren begrijpen die biodiversiteit tot stand brengen, en de interactie tussen biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen. Naast deze twee onderwerpen vormt 'behoud en herstel van kustzee-biodiversiteit, inclusief schelpdierkweek en visserij' het derde thema van de bijeenkomst. Hóe kunnen we zo'n kustecosysteem behouden of zo nodig herstellen? Het samenspel van ecosysteemfunctie en biodiversiteit is cruciaal als onderbouwing voor welke vorm van beheer dan ook. Op deze bijeenkomst zullen ongeveer zestig onderzoekers uit vrijwel alle Europese landen, Canada en de Verenigde Staten aanwezig zijn.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) verdiept zich in de ecologie van land, zoet water en brak en zout water. Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie in Yerseke (Zld.) bestudeert het leven in de zee en in estuaria. Dit centrum is voortgekomen uit het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek, dat in 1957 werd gesticht om de ecologische effecten van het Delta Plan te onderzoeken.

De twee andere NIOO-vestigingen zijn te vinden in Heteren en Nieuwersluis. Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).



Ingezonden persbericht