Gemeente Bergen op Zoom


Reimerswaalpark officieel geopend

Vanmiddag opende wethouder G. Janssen van Ruimtelijke Ontwikkeling van de Gemeente Bergen op Zoom het Reimerswaalpark. In de buurt van de Lelievijver plantte hij samen wethgouder L. Withagen de laatste boom. Daarna was er een rondwandeling door het stadspark.

Historie
In 1997 kreeg het bureau Plancompagnons uit Breda de opdracht om een ontwerp voor een stadspark te maken. In 1999 werd het definitieve pan goedgekeurd. Samen met ingenieursbureau Oranjewoud heeft het ingenieursbureau van de Gemeente Bergen op Zoom het plan technisch uitgewerkt met o.a. een bestek, technische tekeningen, een kostenbegroting en beplantingsontwerp. Het werk is gegund aan BMA-NBM-Zuid.

Foto: wethouder Janssen (l) plant samen met wethouder Withagen (r) de laatste boom

Het Reimerswaalpark
Het park ligt op het scharnierpunt tussen de Bergse Plaat Oost en
-West. Het bestaat uit de Snoekplas, de Spelevaartplas, de Lelievijver en de Nieuwenberg.

Snoekplas
In de Snoekplas liggen verschillende (schier-)eilandjes. De meeste zijn met bruggetjes en wandelpaden bereikbaar. Op een van de eilandjes die niet toegankelijk is, is een gemetselde wand aangebracht met openingen waarin oeverzwaluwen kunnen nestelen.

Spelevaartplas
De Spelevaartplas vormt de verbinding tussen het park en de Binnenschelde

Nieuwenberg
De 15 meter hoge Nieuwenberg ligt er al vanaf de jaren '90. De berg is vorig jaar voorzien van 4 terrassen die met hellingbanen en trappen bereikbaar zijn. Op deze terrassen zijn pergolaconstructies gemaakt bestaande uit metalen 'sprieten' met daarin frames van acaciastammetjes. Deze pergola's zijn begroeid met blauwe regen. Vanaf de Nieuwenberg is er een prachtig uitzicht op de stad Bergen op Zoom en de wijde omgeving.
De speciale elementen in het park , zoals de pergola's en de banken, zijn ontworpen door het bureau Binnenbuiten. Ze zijn geplaatst door de firma BRS.