Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Kratten ingezet bij verzamelen hobbypluimvee

7 mei 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gaat kratten inzetten om hobbypluimvee te verzamelen. De minister heeft hiertoe besloten om het ruimen van hobbypluimvee te versnellen. De hobbydierhouder moet nu zelf de dieren in een krat doen, zodat de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees de kratten alleen nog maar hoeft op te halen. Ook ontsmetten de hobbydierhouders nu zelf de hokken.

Met deze nieuwe methode van het verzamelen van pluimvee wordt begonnen in de gemeente Nederweert en een gedeelte van de gemeente Neerkant. Vandaag hebben de bewoners van deze gemeenten een folder in de bus gekregen met meer informatie. Donderdag en vrijdag kunnen de lege kratten worden afgehaald en op vrijdag en zaterdag worden de volle kratten opgehaald. Daarna worden de dieren op een centrale plaats gedood.

Hobbydierhouders hebben op grond van de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren de plicht hun dieren te melden. Dit kunnen zij doen via Het LNV-loket: 0800 - 2233322. Op dit moment zijn er zo'n 15.000 meldingen binnengekomen, waarvan ongeveer 11.000 uit de Gelderse Vallei/Beneden Leeuwen. Inmiddels zijn er circa 10.000 dieren gedood.

Net als bedrijfsmatig pluimvee kan hobbypluimvee de Klassieke Vogelpest overbrengen. Pas als een gebied helemaal vrij is van dieren die gevoelig zijn voor de Klassieke Vogelpest, kan het virus niet verder woekeren. Daarom wordt zowel bedrijfsmatig als hobbypluimvee gedood.

Klassieke Vogelpest is een zeer besmettelijke pluimveeziekte, herkenbaar aan zwellingen aan kop en hals en een zeer grote sterfte onder het pluimvee. Op dit moment zijn er 250 besmettingen en 11 verdenkingen, inclusief de nieuwe verdenking van vandaag van een hobbybedrijf in Wernhout.

Zie ook: www.minlnv.nl Dossier Klassieke Vogelpest