Gemeente Bladel



---

Verplaatsing Intensieve Veehouderijbedrijven

Verplaatsingsregeling
Ter uitvoering van de Reconstructiewet is de provincie Noord-Brabant gestart met diverse activiteiten die moeten bijdragen aan een kwaliteitsimpuls voor het landelijk gebied. Eén van de belangrijkste doelen is de bescherming en het herstel van natuur-, landschaps- en milieuwaarden.

Een van de problemen die zich hierbij voordoen, is dat in dergelijke kwetsbare gebieden diverse gespecialiseerde intensieve veehouderijen zijn gevestigd. Het is van belang dat deze bedrijven op deze locaties hun activiteiten beëindigen. Om dit te stimuleren kunnen circa 15 intensieve veehouderijen in Brabant inschrijven op een verplaatsingsoperatie. Dit vindt plaats op korte termijn. Op dinsdag 3 juni 2003 moeten de aanvragen overhandigd worden bij de provincie. Het gaat om bedrijven in gebieden met hoge natuur- en landschapswaarden. Dat levert nu en in de toekomst beperkingen voor de bedrijfsvoering op en belast de natuur- en landschapswaarden.

De provincie stelt eenmalig een bedrag van in totaal EUR 9.500.000,-- beschikbaar. Het geld is bedoeld om een aantal van deze bedrijven aan te kopen en vervolgens te saneren. De vergoeding, die de ondernemer ontvangt, is een financiële basis om elders, op een geschikte locatie een nieuw bedrijf op te zetten.

Aanmeldingscriteria
De regeling is gericht op de uitkoop en verplaatsing van gespecialiseerde intensieve veehouderijen, met een minimum oppervlakte van 200 m2 bedrijfsgebouwen, voor de diersoorten varkens, kippen, kalkoenen en rundvee die gevestigd zijn binnen de provincie Noord-Brabant in een gebied met een van de volgende kwalificaties: EHS, GHS- natuur, en de zone van 250 m rondom A- gebieden.

De voorwaarden voor deze regeling staan in een korte brochure omschreven. Het informatiepakket met brochure en aanmeldingsformulier kunt u telefonisch bestellen bij de provincie via telefoonnummer: 073-6812279.