Vredessite 'de nieuwe oorlog'



---
| De Vredessite / Nieuwe Oorlog 2003 |

Ander Nieuws:
Muurkrant en Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog week 19, 2003
7 mei 2003 Wekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. Om beide uitgaven thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De Muurkrant / Nieuwsbrief
Drie pagina's A4 met compact Nederlandstalig nieuws, klaar om te printen, folderen en plakken, te downloaden als PDF bestand. Onbekend met PDF? Zie de Help-pagina.

Het Weekjournaal
Een meer uitgebreide nieuwsselectie in verschillende talen, op deze pagina.
N.B. De volledige tekst van de berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
Een opmerking over "Fair Use Policy"

Weg naar de oorlog geplaveid met leugens
De argumentatie voor de invasie van Irak om Saddam's massavernietingswapens onschadelijk te maken was gebaseerd op selectief gebruik van inlichtingen, overdrijving, gebruik van bronnen waarvan men wist dat ze onbetrouwbaar waren, en rechtstreeks fingeren van bewijzen. Inlichtingendiensten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn woedend omdat informatie, die zij gaven aan politieke leiders, vertekend werd weergegeven in de race naar de oorlog tegen Irak.
The Independent on Sunday (UK), 27 april 2003

Militante islam dreigt aan de macht te komen in land zonder wet of leiders
Vlakbij het belangrijkste plein van Kirkuk, waar een omgevallen standbeeld van Saddam als een omgevallen boom is blijven liggen, is een muur bedekt met Arabische letters: "islam is de oplossing". Het kan geen verrassing zijn dat zulke slogans in Irak weer boven water zijn gekomen. Sinds de verdrijving van Saddam Hussein en het Baath-regime zijn Irak's bestuurssystemen ingestort en is de samenleving een chaos. Het gevolg is dat in een groot deel van het land de moskeeën het enige nog functionerende sociale systeem zijn en de enige leiders met enige geloofwaardigheid de gebedsleiders. The Observer (UK), 27 april 2003
Gebrek aan gegevens vertraagt opruimen clusterbommen Koerdische genie-strijders die het platteland afzoeken naar duizenden niet-ontplofte Amerikaanse clusterbommen zoeken met houten stokken, fingerspitzengefühl en de hulp van eventuele overlevenden die al eerder op de dodelijke wapens gelopen zijn. Het zou een stuk sneller en veiliger gaan als de Amerikaanse strijdkrachten gegevens zouden verstrekken over de plaatsen waar gevechtsvliegtuigen clusterbommen hebben afgeworpen, maar de enige organisatie die bezig is met het opruimen van de bommen heeft zulke informatie nog niet gekregen.
Los Angeles Times (USA), 27 april 2003
Irak "moet mogelijk Opec verlaten"
Irak moet wellicht de organisatie van petroleum-exporterende landen verlaten. Dan kan het land namelijk extra olie kan oppompen om voor de wederopbouw van het land te betalen, aldus een vroegere Iraakse olieminister die nu een belangrijke adviseur is van de Amerikaanse regering.
The Observer (UK), 27 april 2003
Primitief kamp militanten werpt twijfels op over Amerikaanse beweringen
De bases van Ansar al-Islam laten zien dat dit surrogaat voor al-Qaeda geen ernstige bedreiging vormt buiten de grenzen van zijn eigen berggebied, ondanks de verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vóór de oorlog. Documenten, verklaringen van gevangen Ansar-guerillastrijders en bezoeken aan de bolwerken van de groep vóór en na de oorlog hebben geen overtuigend bewijs opgeleverd van connecties met Bagdad en gaven aan dat Ansar geen goed-ontwikkelde terreurorganisatie was. Los Angeles Times (USA), 27 april 2003
Pentagon stuurt team van ballingen om Irak te helpen besturen Het Pentagon is begonnen een team van Iraakse ballingen naar Bagdad te sturen om deel te gaan uitmaken van een tijdelijk door de Amerikanen geleide regering, aldus hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. De ballingen, waarvan gezegd wordt dat de meesten een administratieve achtergrond hebben, moeten posities gaan bekleden bij ieder van de 23 Iraakse ministeries. Hier zullen ze nauw samenwerken met Amerikaanse en Britse functionarissen onder leiding van Jay Garner, de gepensioneerde luitenant-generaal die fungeert als de leider van het dagelijks bestuur van Irak. New York Times (USA), 26 april 2003
Berichten over wapens "sterk overdreven"
Waarom hebben Amerikaanse en Britse troepen nog steeds geen massavernietigingswapens gevonden in Irak? Het meest waarschijnlijke antwoord is dat ze er niet zijn. Maar Tony Blair en president Bush kunnen dit antwoord niet geven, aangezien hun rechtvaardiging voor de oorlog gevormd werd door stellige verklaringen over het bestaan van deze wapens. The Times (UK), 25 april 2003
VS wendt zich tot vroegere vijanden om hulp bij wederopbouw Mosul Toen veertig gepensioneerde Iraakse generaals acte de presence gaven in een suikerfabriek om daar Amerikaanse officieren te ontmoeten, was dit niet om zich over te geven maar om zich op te geven voor een door de Amerikanen geleide poging om de grootste stad van noord-Irak opnieuw op te bouwen. Mosul is een traditioneel bolwerk en een bron van rekruten voor de Iraakse strijdkrachten; het heeft maar weinig laten zien van de euforie die in andere gebieden te zien was na de val van president Saddam Hussein. Hier is er op Amerikaanse troepen gejaagd, gespuwd en geschoten. Tenministe tien Irakezen zijn in de incidenten door Amerikaanse soldaten gedood.
Washington Post (USA), 25 april 2003
Zorg om behandeling gevangen leiders
Mensenrechtenorganisaties hebben toenemende zorg uitgesproken over de behandeling van de gevangen Irakezen van de Amerikaanse "kaartspel"-lijst van meest gezochte leden van het regime. Hun ingreep kwam na de gevangenneming van nog eens drie hooggeplaatste regeringsleden, waaronder de vroegere chef van de militaire inlichtingendienst en het vroegere hoofd van de luchtverdediging. Hun arrestatie bracht het totaal op elf, maar de Amerikaanse regering weigert om bekend te maken waar of onder welke omstandigheden ze worden vastgehouden.
The Times (UK), 25 april 2003
VS wil strijdkrachten in Golf herschikken
Het Pentagon wil een deel van de Amerikaanse strijdkrachten in de Perzische Golf herplaatsen, ten dele als gebaseerd op de mate van anti-Amerikanisme in gastlanden, aldus minister van Defensie Rumsfeld in een interview met Associated Press. Rumsfeld noemde geen landen bij naam maar legde er de nadruk op dat hij niet wil dat Amerikaanse soldaten in landen gestationeerd zijn waar regering en bevolking hen liever niet hebben.
New York Times (USA), 25 april 2003


_____
De Vredessite | Nieuwe Oorlog 2003