Gemeente Leiden

Persbericht

Toezicht door Jongeren vijf jaar!

Publicatiedatum: 7 mei 2003

Toezicht door Jongeren is vijf jaar geleden gestart met wat ideeën en uitgegroeid tot een zeer succesvol traject. Vanmiddag (7 mei) om 17.00 uur wordt dit gevierd in buurthuis Stevenhof aan de Trix Terwindtstraat. Van het begin af zijn de uitstroomcijfers zeer goed. Ongeveer 70% van de deelnemende jongeren stroomt door naar een reguliere baan, of gaat terug naar een opleiding. Tijdens de feestelijke bijeenkomst die opgeluisterd wordt door een spectaculaire multimediashow spreekt wethouder Geertsema de aanwezigen toe.

Toezicht door Jongeren is een samenwerkingstraject van een aantal instellingen. De Gemeente Leiden is initiator en financiert het traject. De politie levert de mankracht om de jongerenteams te coördineren en begeleiden. DZB Leiden voert de WIW dienstverbanden uit en begeleidt de jongeren richting regulier werk. Bureau Jeugdzorg Zuid Holland levert een coördinator.

Naast deze vier samenwerkende organisaties is er nog een tal van plaatselijke en regionale instellingen die hun eigen bijdrage leveren: zoals de EHBO vereniging, Cardea, LWO, Sociale Zaken en het CWI.

Inmiddels zijn andere steden komen kijken in de Leidse keuken en is er ook belangstelling van over de landsgrenzen. Naar Leids voorbeeld zijn er in de Flevopolder (Dronten en Lelystad), Den Haag Gouda en Amersfoort soortgelijke teams gestart. Ook vanuit Buffalocity (Zuid Afrika) en Antwerpen is belangstelling getoond. De aandacht gaat met name uit naar de wijze van samenwerking.

Jongeren die in aanmerking komen voor het traject zijn jongeren tussen 16 en 22 jaar die geen school of werk hebben. Jongeren met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor lopen zij een risico af te glijden richting crimineel gedrag.

De taken van de jongeren zijn het surveilleren in de wijken en op plaatsen waar veel jongeren zich verzamelen. Een van de speerpunten is het aanspreken van leeftijdsgenoten op momenten dat die overlast veroorzaken. Daarnaast worden buurtbewoners aangesproken op kleine overtredingen (zoals fietsen op de stoep, afval op staart gooien en foutparkeren).

Het toverwoord bij Toezicht door Jongeren is respect. De jongeren groeien als ze in het traject zijn. Ze krijgen waardering van buurtbewoners. Hierdoor leren ze op een respectvolle manier met buurtbewoners om te gaan.

Ook bij tal van Leidse evenementen worden de teams ingezet zoals 2 en
3 oktober, Leidse Marathon, singelloop en de binnenkomst van St. Nicolaas.

Elke organisatie behaalt haar eigen doelstellingen in het traject Toezicht door Jongeren. De politie voert haar preventieve taak uit. Een aantal risicojongeren wordt in een vroeg stadium begeleidt en daarmee wordt het afglijden richting crimineel gedrag voorkomen. Ook wordt het veiligheidsgevoel van de burgers vergroot door het rood op straat. Ook kan de politie meer inzet doen op taken waar het anders minder aan toe komt.

De gemeente Leiden heeft een aantal overeenkomstige doelstellingen wat betreft haar veiligheidsbeleid. Meer veiligheid op straat. Ze voldoet aan haar plicht om jongeren die vallen onder de z.g. sluitende aanpak een plek met perspectief te bieden.

Ook Bureau Jeugdzorg heeft een preventieve taak. Risicojongeren komen vroeg of laat in aanraking met Jeugdzorg en met dit traject wordt een aantal van deze jongeren vroegtijdig bereikt. Toezicht door Jongeren is voor DZB Leiden het traject met de grootste positieve uitstroom.

Deze pagina is gewijzigd op 13-05-2003