Gemeente Gouda


03.051 schaalvergroting openbaar onderwijs in groene hart

datum: 7 mei 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

schaalvergroting openbaar onderwijs in groene hart

De besturen van openbaar onderwijs in de gemeenten Bodegraven, Moordrecht, Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen hebben een oriënterend onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden van bestuurlijke schaalvergroting. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Bodegraven, Reeuwijk en Gouda besloten nader onderzoek uit te voeren, gericht op een feitelijke bestuurlijke fusie op augustus 2004 of uiterlijk januari 2005.

Het openbaar onderwijs in Moordrecht, Reeuwijk, Waddinxveen en Gouda vormt sinds 2001 een Samenwerkingsverband Bestuurlijke Krachtenbundeling Primair Onderwijs Het Groene Hart. Bodegraven participeert formeel niet in het samenwerkingsverband, maar heeft wel deelgenomen aan het onderzoek naar bestuurlijke schaalvergroting.

bestuur op afstand

Het onderzoek had als doel een verkenning van een besturen-fusie, waarbij een personele en financiële risicoanalyse is uitgevoerd en de verschillende vormen van bestuurlijke fusie zijn onderzocht. Daarnaast zijn de ideeën, zoals die leven bij de verschillende besturen, aangaande de bestuurlijke schaalvergroting in kaart gebracht.

De gemeenten Reeuwijk, Bodegraven en Gouda hadden reeds de intentie het bestuur van het openbaar onderwijs op afstand te plaatsen, waarbij de bestuurstaken, die nu nog bij het college liggen, worden overgedragen aan een nieuw bestuur. Deze gemeenten willen nu onderzoeken of zij deze taak gezamenlijk aan een nieuw bestuur kunnen overdragen. De gemeente Moordrecht had de bestuurstaak reeds overgedragen aan een bestuurscommissie. Deze functioneert naar tevredenheid, waardoor dit bestuur geen reden ziet nu tot fusie over te gaan. De gemeenten Waddinxveen vindt het nu nog te vroeg voor verzelfstandiging van het openbaar onderwijs of een besturenfusie.

basisonderwijs

In de gemeenten Bodegraven, Reeuwijk en Gouda gaat het om het bestuur van tien scholen voor basisonderwijs, één school voor speciaal basisonderwijs en één school voor (voortgezet) speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Met de medezeggenschapsraden van deze scholen wordt nu over de plannen gesproken. Zij zullen in de gelegenheid worden gesteld een advies uit te brengen. Het voortgezet onderwijs in Gouda is niet bij deze bestuurlijke fusie betrokken.