Ingezonden persbericht

Volgende parlementaire enquete komt in zicht

WIJK BIJ DUURSTEDE, 20030505 -- Gemeenten en provincies plegen op zeer grote schaal enorme boekhoudfraudes. Dat is gebleken uit jarenlang onderzoek van registeraccountant drs. L.W. Verhoef te Wijk bij Duurstede. Hij heeft inmiddels bij Justitie aangifte gedaan tegen elf provincie- en gemeentebesturen en hun accountants. Er zullen meer volgen. Hij heeft inmiddels ook 15 accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants vanwege hun goedkeurende accountantsverklaringen bij deze misleidende jaarrekeningen. De zaken tegen negen van deze accountants zullen door de Raad van Tucht voor Accountants woensdag 7 mei a.s. behandeld worden.

Gemeenten en provincies plegen op zeer grote schaal enorme boekhoudfraudes. Leo Verhoef heeft inmiddels bij Justitie aangifte gedaan tegen elf provincie- en gemeentebesturen en hun accountants. Hij heeft ook 15 accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants vanwege hun goedkeurende accountantsverklaringen bij deze misleidende jaarrekeningen. De zaken tegen negen van deze accountants zullen door de Raad van Tucht voor Accountants woensdag 7 mei a.s. behandeld worden. In de andere zaken heeft de Raad van Tucht eerder erkend dat er inderdaad grote bedragen aan ontvangsten en uitgaven in de betreffende jaarrekeningen verzwegen waren. Desondanks gingen naar het oordeel van de Raad van Tucht de accountants vrijuit omdat boekhoudfraude blijkbaar gebruikelijk is bij gemeenten en provincies. Een uiterst bedenkelijke uitspraak. Dat betekent dat de volgende parlementaire enquete alweer dichterbij gekomen is. Nu naar het functioneren van de Nederlandse accountants, waaronder hun tuchtrechtspraak.

Registeraccountant drs. L.W. (Leo) Verhoef te Wijk bij Duurstede houdt zich al jaren bezig met de misstand dat de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies en de accountantsverklaringen daarbij ronduit misleidend zijn. Voorbeelden zijn: Amsterdam verzweeg over de jaren 1998 - 2001 een bedrag van circa 1.700 miljoen euro; Den Haag verzweeg over de jaren 1997 - 2001 een bedrag van circa 400 miljoen euro; gemeente Utrecht verzweeg over de jaren 1999 -2001 een bedrag van circa 140 miljoen euro. Provincie Noord-Holland verzweeg over de jaren 1997 - 2001 een bedrag van circa 330 miljoen euro; Zuid-Holland verzweeg over die jaren circa 75 miljoen euro; Gelderland verzweeg in de jaarrekeningen 2000 en 2001 een bedrag van circa 240 miljoen euro. Bij al deze jaarrekeningen stonden goedkeurende accountantsverklaringen. De minister van Binnenlandse Zaken weigert al jarenlang over deze misstand te praten. Het bestuur van het NIVRA (overkoepelende organisatie van registeraccountants) weigert evenals al jarenlang over deze misstand te praten.

De accountants die a.s. woensdag 7 mei voor de Raad van Tucht komen zijn de accountants van Noord-Holland, accountantskantoor Ipa-Acon
Zuid-Holland, accountantskantoor Deloitte & Touche Den Haag, Gemeentelijke Accountantsdienst
Dordrecht, accountantskantoor Deloitte & Touche
Zaanstad, accountantskantoor Ernst & Young
Amersfoort, accountantskantoor Ernst & Young



Ingezonden persbericht