Gemeente Utrecht

Reddingsplan van het College is goed begin voor het wegwerken van de puinhopen in de Galgenwaard

7 mei 2003.

Een belangrijk deel van de Utrechtse bevolking, zoals moge blijken uit de 72000 opgehaalde handtekeningen, voelt zich nauw betrokken bij het wel en wee van de FC Utrecht. Dat geldt ook voor Leefbaar Utrecht, overtuigd als wij zijn van het belang van een gezonde betaald voetbalorganisatie als bron van laagdrempelige ontspanning en inspiratie voor jonge sporters in onze stad. Daarom is de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Utrecht blij dat er vandaag, na bijna vier maanden hard werken, een voorstel door het College van B&W kan worden gepresenteerd, waarin een mogelijke oplossing wordt geboden voor de problemen waarin FC Utrecht en de gebiedsontwikkeling rond het nieuwe Galgenwaard stadion verzeild zijn geraakt. Problemen die het gevolg zijn van slecht besturen door opportunistische en niet-capabele bestuurders.

Na lezing van de beschikbaar gestelde stukken is de conclusie gerechtvaardigd dat het allemaal nog veel erger is, dan we in onze stoutste dromen gedroomd hebben. De verantwoordelijken bij de club en het nieuw te bouwen stadion hebben de zaken op een ongelooflijke manier uit de klauw laten lopen. Wat Leefbaar Utrecht echter nog veel schandaliger vindt, is dat opeenvolgende bestuurders telkens weer een vals beeld naar buiten hebben gepresenteerd, terwijl de gaten in de begroting van de club, in ieder geval voor de direct verantwoordelijken, bestuur en raad van commissarissen, al een aantal jaren volstrekt duidelijk moeten zijn geweest.

Voor Leefbaar Utrecht is het aftreden van het voltallige bestuur en de raad van commissarissen en een diepgravend onderzoek naar de oorzaken en de verwijtbare schuld van individuele verantwoordelijken voor dit debacle dan ook steeds een absolute voorwaarde geweest, om überhaupt over een oplossing waarbij de gemeente een rol speelt na te willen denken.

De uitgangspunten zoals die door het College in haar brief aan de raad zijn verwoord, worden door de fractie van Leefbaar Utrecht gedeeld. De belangrijkste hiervan zijn voor Leefbaar Utrecht:
* De oplossing mag, binnen aanvaardbare risico's, geen onacceptabele financiële gevolgen hebben voor de stad Utrecht.
* Er moet een realistisch uitzicht worden geboden op de mogelijkheden om FC Utrecht ook in de toekomst als een gezonde betaald voetbalorganisatie voort te laten bestaan. De thans door het College voorgestelde oplossing lijkt aan die voorwaarden te voldoen. Wel roept het stuk nog een aantal vragen op die beantwoord zullen moeten worden, alvorens de fractie van Leefbaar Utrecht met het voorstel zal kunnen instemmen.

Zo vraagt Leefbaar Utrecht zich af of het college, bij de inschatting van de risico's, scenario's uitgaande van tegenvallers, zoals bijvoorbeeld onverhoopte degradatie naar de Gouden Gids divisie in de komende jaren of teruglopende sponsorgelden, heeft meegewogen in de uiteindelijke beslissing over het voorstel dat nu voorligt.

Een aantal van de voorwaarden die aan de FC Utrecht worden gesteld, moeten concreet worden opgeschreven zodat daarover in de toekomst geen misverstanden kunnen ontstaan. Wij denken hierbij vooral aan de genoemde maatschappelijke tegenprestaties en de omschrijving van "majeure investeringen", waarin de gemeente gekend moet worden.

Ook leven er bij de fractie nog een aantal vragen die de afspraken met Midreth BV voor toekomstige ontwikkelingen elders betreffen. Graag willen wij een helder beeld van de mogelijke kosten voor de gemeenschap die deze afspraken zouden kunnen veroorzaken.

Samengevat komt de fractie van Leefbaar Utrecht tot de conclusie dat, mits onze vragen bevredigend worden beantwoord, met dit voorstel een oplossing wordt geboden die recht doet aan het belang dat de stad heeft bij het realiseren van de afbouw van het stadion en de ontwikkeling van het gebied rond het stadion en dat daarmee tevens het voortbestaan van FC Utrecht als betaald voetbalorganisatie wordt mogelijk gemaakt.

Leefbaar Utrecht vindt dat het College met dit voorstel tot de bodem van haar mogelijkheden is gegaan. Wij verwachten van de betrokken private partijen, waarvan een deel zich mede schuldig moet achten aan de ontstane puinhoop, niet minder dan een zelfde opstelling.

Voor informatie:

V.Oldenborg
Fractievoorzitter Leefbaar Utrecht
06-29184621
www.leefbaarutrecht.nl