Ingezonden persbericht


24-uurs solidariteitshongerstaking

Op donderdag 8 mei 2003 vindt er vanaf 18:00 uur een 24-uurs solidariteitshongerstaking plaats bij de "witte" illegale hongerstakers in het KMAN (Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam). De initiatiefnemers zijn vluchtelingenorganisatie PRIME, Nederland Bekent Kleur, Internationale Socialisten, HTIB, KMAN, Nederlands Palestina Komitee, Emcemo, AEL Nederland, Amsterdams Comité Witte Illegalen, KMM, OIB, Plus6min6 en vertrouwensarts Co van Melle. Ze roepen iedereen op om de actie te steunen en om mee te doen.

Deze actie wordt niet georganiseerd door het landelijk comité Geen mens is illegaal (of De Fabel van de illegaal). Voor meer informatie over de 24-uurs hongerstaking kunt u daarom dit keer terecht bij Prime. Bel: 070-3050415, of mail: .

De initiatiefnemers hebben de volgende tekst opgesteld:

"De positie van de "witte" illegalen is zeer onrechtvaardig. Enkele hongerstakers zijn al sinds de jaren 70 in Nederland en hebben onder andere in kassen of restaurants hard gewerkt en premies en belastingen betaald. Bijna 50 dagen hongerstaking hakt extra zwaar in, drie van de hongerstakers zijn al met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ze bewusteloos raakten. De conditie van de hongerstakers is zo slecht dat de kans groot is dat er deze week meer hongerstakers naar het ziekenhuis gebracht zullen worden. Wij kunnen niet toe kijken hoe mensen die jaren in Nederland gewerkt hebben langzaam creperen.

Gedurende jaren hebben de "witte" illegalen een schijnbaar legaal bestaan opgebouwd. In 1995 kwam er een legaliseringsregeling ("zesjaarsregeling"). Veel witte illegalen misten toen de boot omdat de criteria te strikt waren. Invoering van de Koppelingswet op 1 juli 1998 bracht de witte illegalen verder in de knel doordat zij werden afgesneden van tal van voorzieningen waarvoor zij wel rechten hadden opgebouwd. Hongerstakingen in december 1998 en maart 1999 leidden tot de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen. De bedoeling was een oplossing te vinden voor een groep schrijnende gevallen. Maar uiteindelijk bleek dat een groot deel van de groep niet gelegaliseerd werd. De toelatingscriteria van de IND voor doorzending naar de burgemeesterscommissie hielden niet of nauwelijks verband met de mate van inburgering of schrijnendheid van de omstandigheden. Ook werd er geen enkele waarde toegekend aan de zelfstandige belangen van ingeburgerde kinderen van witte illegalen. Dat is in strijd met artikel 3 van het VN-verdrag inzake de rechten van het kind. Daarin staat dat bij alle maatregelen waarbij kinderen betrokken zijn hun belang voorop dient te staan. Het traceren van schrijnende gevallen, waarbij sprake was van goede inburgering, kon zo feitelijk niet plaatsvinden. Langdurig werkzame "witte" illegalen struikelden zo vroegtijdig bij de poort van de IND en kregen nooit de kans voor de burgemeesterscommissie te verschijnen.

De rigide uitvoering van de regeling zorgde ervoor dat een groot deel van de illegale arbeiders waarvoor beide regelingen bedoeld waren - diegene al vele jaren hier wonen (vaak meer dan 10 jaar) en jarenlang wit hebben gewerkt - nog steeds niet gelegaliseerd zijn. De overheid heeft steeds de suggestie gewekt het probleem op te lossen, terwijl de praktijk door de wijze van uitvoeren opnieuw een hard gelag betekende voor veel witte illegalen. Daarom doen wij een dringend oproep voor een legaliseringsregeling voor de inmiddels lang hier verblijvende "witte" illegalen. De "witte" illegalen zijn slachtoffers van het restrictieve "vreemdelingenbeleid". Een beleid dat vele slachtoffers kent, migranten en vluchtelingen, zowel in Nederland als wereldwijd.

Als een van de rijkste landen in Europa voert Nederland harder dan ooit een neo-liberaal sociaal-economisch beleid uit. Het nieuwe rechtse kabinet zal komende regeringsperiode een record aantal bezuinigingen doorvoeren waarvoor mensen aan de onderkant van de samenleving de prijs moeten betalen. Terwijl de Nederlandse regering de mond vol heeft over mensenrechten en internationale democratie, dreigen "witte" illegalen in eigen land letterlijk kapot te gaan. Deze situatie is voor niemand acceptabel, wees solidair en sluit je aan."

Tot zover de tekst van de oproep.

De hongerstaking vindt plaats in het gebouw van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. Meer informatie over hongerstaking? Bel: 020-6752116 (KMAN), of 071-5127619 (Geen mens is illegaal). Alle achtergronden van en persberichten over de hongerstaking vindt u ook op . Abonneren op de
persberichten kan ook. Stuur een e-mail naar met daarin de tekst "Fabel Nieuws".


---
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm


---
DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.