Koninklijke Ahold


Ahold maakt resultaten van forensisch accountantsonderzoek bij U.S. Foodservice bekend

Zaandam, 8 mei 2003 - Ahold, de internationale food retailer en foodservice operator, heeft vandaag bekend gemaakt dat de forensische accountantswerkzaamheden uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (PwC) als onderdeel van Ahold's interne onderzoek van werkmaatschappij U.S. Foodservice zo goed als afgerond is. De resultaten werden op 7 mei 2003 aan Ahold's Audit Committee gepresenteerd. Afronding van de forensische accountantswerkzaamheden bij U.S. Foodservice is een voorwaarde voor het hervatten van de accountantscontrole bij U.S. Foodservice, hetgeen noodzakelijk is voor het afronden van de Ahold accountantscontrole over 2002 vóór 30 juni 2003.

In de periode van 1 april 2000 (de effectieve datum van Ahold's acquisitie van U.S. Foodservice) tot 28 december 2002 (het einde van het fiscale boekjaar 2002 van Ahold) heeft PwC een totale overwaardering van inkomsten voor belasting vastgesteld van circa USD 880 miljoen. Van dit bedrag heeft ongeveer USD 110 miljoen betrekking op het boekjaar 2000, circa USD 260 miljoen heeft betrekking op het boekjaar 2001 en circa USD 510 miljoen heeft betrekking op het boekjaar 2002.

Bovendien stelde PwC een bedrag van circa USD 90 miljoen vast aan noodzakelijke aanpassingen van de openingsbalansen van U.S. Foodservice per de datum van de acquisitie. Deze bestaat uit een herschikking ter grootte van dit bedrag van vlottende activa naar goodwill, voornamelijk als gevolg van benodigde afschrijvingen van vorderingen op leveranciers. In verband met aanpassingen van de inkomsten en openingsbalansen zoals hierboven besproken zullen ook overeenkomstige aanpassingen aan de balans van U.S. Foodservice per 28 december 2002 noodzakelijk zijn. Deze aanpassingen zullen voor circa USD 700 miljoen bestaan uit afschrijvingen van opgebouwde vorderingen op leveranciers, een stijging van verplichtingen uit contracten die eerder als opbrengsten zijn geboekt van circa USD 210 miljoen, een stijging van handelscrediteuren van circa USD 80 miljoen en een stijging van voorraden van USD 25 miljoen. Enige andere aanpassingen noodzakelijk met betrekking tot de situatie bij U.S. Foodservice, inclusief mogelijke waardevermindering van goodwill of andere duurzame activa, zullen worden vastgesteld door Ahold.

Hoewel de forensische accountantswerkzaamheden bij U.S. Foodservice zo goed als afgerond zijn, wordt een intern juridische onderzoek bij U.S. Foodservice voortgezet.

De Raad van Commissarissen van Ahold zal op korte termijn bijeenkomen om vast te stellen welke maatregelen dienen te worden genomen met betrekking tot U.S. Foodservice.

Naast het onderzoek bij U.S. Foodservice had Ahold ook interne onderzoeken gestart bij verschillende Ahold werkmaatschappijen. Hoewel deze onderzoeken nog lopen, zijn de forensische accountantswerkzaamheden bij Albert Heijn, Stop & Shop, Santa Isabel in Chili, Ahold's bedrijven in Polen en Tsjechië en de Scandinavische joint venture ICA Ahold zo goed als afgerond, waarbij bij geen van deze bedrijven bewijzen van financiële fraude werden gevonden. Boekhoudkundige aanpassingen die noodzakelijk zijn als gevolg van deze forensische accountantswerkzaamheden en die bij andere Ahold werkmaatschappijen zijn nog niet vastgesteld.

Ahold kondigde verder aan dat Deloitte & Touche de accountantscontrole bij ICA Ahold en Santa Isabel heeft hervat. Ahold had daarvoor al de hervatting van de accountantscontrole bij Stop & Shop en Albert Heijn aangekondigd.

Het management van Ahold heeft het vertrouwen dat de onderneming er in zal slagen de overblijvende accountantscontroles af te ronden vóór 30 juni 2003.

Ahold Corporate Communications: 075 - 659 5720


---

Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors'. Deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, uitspraken over verwachtingen met betrekking tot het verwachte effect op resultaat en balansposten van het forensische accountantsonderzoek bij U.S. Foodservice, verwachtingen met betrekking tot de uitkomsten van de interne onderzoeken bij verschillende andere Ahold werkmaatschappijen, verwachtingen met betrekking tot de hervatting van de accountantscontrole bij U.S. Foodservice en andere werkmaatschappijen en verwachtingen met betrekking tot de afronding van de accountantscontrole over 2002 van Ahold. Deze 'forward-looking statements' zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren die aanzienlijke afwijkingen zouden kunnen veroorzaken van werkelijke uitkomsten ten opzichte van toekomstige uitkomsten zoals weergegeven of verondersteld in deze 'forward-looking statements'. Belangrijke factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke uitkomsten aanmerkelijk verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten de timing en uitkomsten van de afronding van het onderzoek bij U.S. Foodservice en bij Ahold's overige werkmaatschappijen, de vaststelling van enige andere benodigde aanpassingen en de timing van de hervatting door Ahold's controlerende accountants van aanvullende werkzaamheden met betrekking tot de accountantscontrole en afronding van de accountantscontrole over 2002 van Ahold, evenals andere factoren en gebeurtenissen aangehaald in Ahold's publieke mededelingen. Veel van deze factoren en gebeurtenissen zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.
---

Koninklijke Ahold N.V Postbus 3050 1500 HB Zaandam tel: +31 (0)75 659 57 20 fax: +31 (0)75 659 83 02 http://www.ahold.nl

Voor het wijzigingen van uw gegevens en het aan- en afmelden voor onze persberichtenservice kunt u op onze website terecht: www.ahold.nl.