N.V. Gemeenschappelijk Bezit

Crown Van Gelder
Velsen-Noord, 8 mei 2003

CVG verwacht over de eerste helft van 2003 een sterke daling van de nettowinst ten opzichte van het eerste halfjaar van 2002

Forse prijsverhogingen van celstof veroorzaken margedruk

Orderportefeuille goed gevuld

Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 8 mei 2003 geeft de heer dr. ir. K. Schaafsma, algemeen directeur van Crown Van Gelder, een toelichting op de resultaten van 2002. Ook besteedt hij aandacht aan recente marktontwikkelingen. Op basis van de eerste vier maanden van 2003 verwacht hij een sterk dalende halfjaarwinst in 2003 ten opzichte van de winst over het eerste halfjaar van 2002 (EUR 5,2 miljoen).

Afzet en resultaat

Marktontwikkelingen
In de eerste zeventien weken van 2003 kreeg de Europese papierindustrie in de sector houtvrij ongestreken vanuit de Europese afzetmarkten een orderinstroom die in volume 6% lager was dan in de vergelijkbare periode van 2002. Dit wijkt aanzienlijk af van de gemiddelde langetermijngroei van de markt van jaarlijks circa 2,5%. De stemming in de markt wordt negatief gekleurd door weinig bedrijvigheid, vooral in de omvangrijke Duitse markt.

Gang van zaken bij CVG
Ondanks de lusteloze markt slaagde CVG erin over het eerste kwartaal van 2003 het afzetvolume op peil te houden. Dankzij de goede positie van CVG op de afzetmarkten en de brede productmix is ook de orderportefeuille goed gevuld. CVG wordt in haar afzetmarkten geconfronteerd met scherpe concurrentie, waardoor de hogere celstofkosten slechts in zeer beperkte mate kunnen worden doorberekend, als gevolg waarvan de marges zijn gedaald. Naar verwachting zal pas bij herstel van de Europese afzetmarkten ruimte ontstaan voor prijsverhogingen die nodig zijn om de gestegen grondstofkosten te compenseren.

Grondstofkosten

Celstof is de belangrijkste grondstof voor de papiersoorten van Crown Van Gelder. Sinds het begin van 2003 is de prijs van de NBSK-celstof in drie stappen verhoogd van USD 450 naar USD 560 per ton. Deze uitzonderlijk snelle verhoging wordt deels gecompenseerd door de koersdaling van de US-dollar ten opzichte van de euro. De recente serie celstofprijsverhogingen werd geïnitieerd door tijdelijke krapte in het aanbod. De houdbaarheid van dit prijsniveau is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen op de papiermarkt in de komende maanden.

Vooruitzichten voor het resultaat

Als gevolg van onzekerheden over inkoopprijzen, verkoopprijzen en de koersontwikkeling van de US-dollar is het nog niet mogelijk om over de winst over het tweede halfjaar uitspraken te doen.

Op 30 juli 2003 nabeurs, zal de onderneming de resultaten over het eerste halfjaar van 2003 publiceren

Voor nadere informatie
Dr. ir. K. Schaafsma, Algemeen directeur
Tel. 0251 - 262201

Internetsite:
www.cvg.nl

Profiel:
Crown Van Gelder produceert en verkoopt hoogwaardige industriële specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen, beschikt over twee grote papiermachines en telt circa 310 medewerkers. Tot de producten behoren onder meer optisch leesbare papieren, basispapieren voor zelfklevende materialen, karton voor onder andere tickets en microfilmkaarten, basispapieren voor zelfkopiërend en thermisch papier, kettingformulierpapier geschikt voor laser- en inkjetprinters en rotatie-offsetpapier. Crown Van Gelder is genoteerd aan Euronext Amsterdam.


---- --