Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT LSVb: Nijs weigert gesprek over bezuiniging

PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Nijs weigert gesprek over bezuiniging

Utrecht, 8 mei 2003 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zal vandaag een inventarisatie die de gevolgen van de bezuinigingen op de Nederlandse Universiteiten en Hogescholen in kaart brengt, aanbieden aan Staatssecretaris Nijs. In de StudentenKamer, het officiële overleg tussen studenten en Staatssecretaris, wil de bewindsvrouw niet spreken over de consequenties van de bezuinigingen die nog steeds liggen voor 2003. De inventarisatie toont echter aan dat de bezuinigingen ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs. De LSVb eist daarom dat dit onderwerp op de agenda komt.

In de vorige StudentenKamer in november heeft Nijs beloofd op korte termijn te onderzoeken hoe de instellingen de efficiency taakstelling hebben doorgevoerd om zo te garanderen dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit. Dit onderzoek is er nooit gekomen en de LSVb mocht dit onderwerp zelfs niet agenderen op de StudentenKamer. De LSVb heeft daarom het onderzoek zelf ter hand genomen en komt met ontluisterende conclusies. Zo blijkt dat 75 procent van de ondervraagde instellingen genoodzaakt zijn personeel te ontslaan of de werkdruk van de medewerkers fors te verhogen. Minder contacturen en minder persoonlijke begeleiding is daarvan onherroepelijk het resultaat. Zo werd in Leiden wegens geldgebrek onlangs de winnaar van de Leidse Onderwijsprijs ontslagen. 20 procent van de instellingen moet dringende bouwprojecten uitstellen of afstellen.

Voorzitter Noortje van der Meij : "Als universiteiten genoodzaakt zijn hun beste docenten te ontslaan, moet je wel concluderen dat de kwaliteit belabberd wordt. Uit ons onderzoek blijkt dat de zorgen van studenten over de gevolgen van de bezuinigingen terecht zijn. Het is toch onvoorstelbaar dat de Staatssecretaris ons de mond snoert. Zij moet zich juist nu uitspreken voor investeringen in het onderwijs. "



Landelijke Studenten Vakbond