Persberichten - 08/05/2003

Remi Claeys - - positief resultaat in zwakke conjunctuur in lijn met budget

Het eerste kwartaal van Remi Claeys Aluminium kon op operationeel vlak afgesloten worden in lijn met het vooropgestelde budget. Dit betekent wel dat het resultaat lager ligt dan Q1 2002 dat dankzij hoge marges in de Alutubes-afdeling evenwel uitzonderlijk goed was.Daar was bij de budgetopmaak van 2003 rekening mee gehouden. Koersverschillen op het Britse Pond en de Poolse Zloty hadden een negatieve invloed van M 0,5 op het nettoresultaat.

Alutubes eindigt daarmee in lijn met het budget. Extrusie presteert lager dan vorig jaar en lager dan budget. Remi Claeys System daarentegen sluit af ruim boven budget en ruim beter dan vorig jaar.

De omzet steeg licht met 1% naar M 74,55 bij een gelijkblijvende toegevoegde waarde : M 31,83.

Het operationele resultaat EBIT daalde van M 3,65 naar M 2,39. De operationele cashflow daalde van M 7,62 naar M 6,48.

Het financieel resultaat bedraagt in 2003 : M -2,28 tegenover M -1,68 vorig jaar. Daarin zijn in 2003 M 0,21 afschrijvingen op aquisitiegoodwill begrepen, vergelijkbaar met 2002. De toename van de financiële kosten liggen uitsluitend in de toename van de wisselkoersverliezen op de Zloty en het Britse Pond, samen ten bedrage van M 0,5. De interestkosten daalden licht in lijn met het minder gebruik van korte termijnkredieten. De netto financiële schulden daalden, sedert 31 december 2002, met M 2.

Het aandeel in vermogensmutatie bedraagt 0,29 M zijnde in hoofdzaak het saldo van een ruim positieve bijdrage van Boal en een gebudgetteerd nulresultaat van Gruppo Indinvest 2000. De participatie in Gruppo Indinvest 2000 werd begin april afgestoten, en definitieve cijfers van Q1 zijn nog niet bekend.

Het netto courant resultaat bedraagt M 0,42 tegenover M 1,86. Het netto resultaat deel van de groep bedraagt M 0,22 tegenover M 1,64 vorig jaar.

Alutubes
De business unit Alutubes kan haar volumes handhaven, doch had af te rekenen met de schaarste aan aluminiumschroot,waardoor de prijzen van deze grondstof hoger lagen en de marges onder druk stonden. RC Automotive zag zijn output gevoelig stijgen dankzij de derde machine die in het tweede semester van 2002 werd opgestart Per saldo daalde de toegevoegde waarde van deze business unit met 3,8% naar M 10,7.
De operationele cashflow daalde naar M 3,97 komende van M 5,23 in het uitzonderlijk sterke eerste kwartaal van 2002.

Extrusie
De business unit Extrusie had het meest af te rekenen met de economische vertraging in het eerste kwartaal. Vooral naar het einde van het kwartaal toe was de vraag overal zeer beperkt. Zowel in de bouwsector als in transport en industrie werden bij het begin van de golfoorlog de orders van vele klanten vertraagd of achteruitsgeschoven. De economische wereld hield even zijn adem in.

Sinds het einde van de Irakcrisis is de orderintake opnieuw normaal. Desondanks steeg door doorgedreven commerciële inspanningen het volume licht. De toegevoegde waarde daalde door druk op de marge met 4,4% naar M 10,13. De EBITDA daalde van 1,58 naar M 0,99.

Remi Claeys System
Ondanks moeilijke omstandigheden in de bouwsector kon Remi Claeys System opmerkelijk betere resultaten boeken. Deze zijn ongetwijfeld de volle effecten van de turnaround die begin vorig jaar nog volop aan de gang was. Alleen de Franse bouwmarkt kon enigszins stand houden. Volumes daalden, doch de toegevoegde waarde steeg met 7,5% dankzij betere leverperformance en dus minder kredietnotas en extra kortingen. De EBITDA verdubbelde bijna van M 0,8 naar M 1,51.

Remi Claeys Aluminium is op heden genoteerd op Euronext Brussel en is één van de grootste onafhankelijke producenten van aluminium halffabrikaten in Europa met vestigingen in verschillende landen. De Remi Claeys Aluminium Groep stelt ca. 1100 mensen tewerk in Europa en is actief in drie domeinen : Alutubes (productie van gelaste buizen in aluminium), Extrusie (productie van aluminiumprofielen) en Remi Claeys System (ontwikkeling en commercialisering van aluminiumsystemen voor bouwtoepassingen).
In 2002 bedroeg de totale omzet van de Remi Claeys Aluminium Groep M 291.
Op 2 mei werd er tussen de Zweede groep SAPA AB en Aluclaeys Finance NV een bindende over-eenkomst gesloten voor overdracht van 56% van de aandelen in Remi Claeys Aluminium van Aluclaeys Finance NV naar SAPA AB. Voor meer details over dit laatste verwijzen we naar onze web-site (Links en Pers) www.remi-claeys.be

Bron: Remi Claeys
Provider: Euronext Brussels