Actueel

RUIMEN HOBBYPLUIMVEE NIET ONRECHTMATIG

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 8-05-2003

Het doden van hobbydieren die verdacht worden van vogelpest (aviaire influenza), valt binnen de bevoegdheden van de minister van Landbouw en binnen de Europese verplichtingen van Nederland. Dit besliste vanmiddag de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) in een kort geding van een houder van hobbydieren tegen de Minister van LNV.

De rechter nam hierbij als uitgangspunt dat het inschatten van veterinaire risico's vooral de bevoegdheid is van de minister, die over zijn beleidskeuzen verantwoording aflegt aan de Tweede Kamer. De voorzieningenrechter, die bij de beoordeling van gemaakte keuzes terughoudendheid past, spitst zijn toetsing toe op de vraag of de minister rechtens verplicht was een andere beleidskeuze te maken. Hiervan was volgens de rechter in dit geval geen sprake, gezien de pluimveedichtheid in de Gelderse Vallei, de opeenvolgende uitbraken van vogelpest en de recente verdenkingen van besmetting in dit gebied.

Bovendien heeft de Europese Commissie bij een recente beschikking Nederland verplicht de preventieve ruiming van pluimvee, hobbypluimvee niet uitgezonderd, in risicogebieden zo snel mogelijk te voltooien.

Ook tegen de weigering van de minister de hobbydieren tegen aviaire influenza te laten vaccineren, achtte de rechter geen voorziening aangewezen. Vaststaat dat enig veterinair risico aan vaccinatie verbonden blijft, omdat gevaccineerde dieren nog steeds vogelpest kunnen verspreiden. Voorts mag de minister ook economische overwegingen laten meespelen.

De volledige tekst van de uitspraak van het CBB, is binnenkort te raadplegen op www.rechtspraak.nl onder het nummer AWB 03/510 en zal dan tevens verkrijgbaar zijn bij de afdeling documentatie, telefoon 070 - 3813944.