Gemeente Best

07-05-2003
Weg vrij voor bouw "Zonnewende"

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor de bouw van appartementen en commerciële units op het terrein aan de Molenwei / Nazarethstraat / Raadhuisstraat, het complex "Zonnewende". Dit betekent dat de weg nu vrij is voor het starten van de bouwwerkzaamheden. Verantwoordelijk wethouder drs. P. Gondrie hoopt dat de bouw voorspoedig zal verlopen. De voorbereidende fase heeft tot nu toe 3 jaar geduurd.

Procedure
Het project "Zonnewende" is gelegen in het bestemmingsplan "Centrum". Om op het terrein een project met zowel woningbouw als zakelijke en maatschappelijke dienstverlening mogelijk te maken, is een Zelfstandige Project Procedure (Wet op de Ruimtelijke Ordening, artikel 19 lid 1) gevolgd. Hiertoe heeft de gemeenteraad in april 2002 een voorbereidingsbesluit genomen. Daarna is het plan de inspraakprocedure ingegaan. Het plan heeft twee maal ter inzage gelegen. Na de eerste keer zijn de reacties waar mogelijk verwerkt, waarna het voor belanghebbenden wederom mogelijk was om een zienswijze in te dienen. Daarna is het plan ter goedkeuring naar de provincie gestuurd. Gedeputeerde Staten (GS) hebben nu de verklaring van geen bezwaar afgegeven, omdat zij van mening zijn dat het project past in de stedenbouwkundige context van de omgeving. Ook stemmen GS in met de argumenten die de gemeente geeft met betrekking tot het overnemen respectievelijk afwijzen van ingediende zienswijzen.

Project
Het complex "Zonnewende" wordt gebouwd achter het politiebureau in Best. Het betreft een appartementen-complex met commerciële units, dat ontworpen is door architect Cornelis van de Ven van het Eindhovense architectenbureau Van de Ven Franken Onstenk. Projectontwikkelaar Van Straten Vastgoed BV heeft dit bureau hiervoor benaderd. Het plan van Van Straten Vastgoed BV is als "winnaar" gekozen uit vijf ingediende projecten. In het winnende plan zijn 32 appartementen opgenomen, met daaronder ruimten voor dienstverlening. Het project kent vier bouwlagen aan de Nazarethstraat / Molenwei en vijf lagen aan de Raadhuisstraat.

Planning
Eind 2002 zijn de eerste werkzaamheden verricht voor de bouw van "Zonnewende". Het perceel is bouwrijp gemaakt. De skate-ramp is verplaatst naar het stationsgebied en een aantal bomen is gekapt of verplaatst. Daarnaast is de riolering ter plekke aangepast en is een nieuw fietspad aangelegd. Met de verklaring van GS is de weg vrij voor de uitvoering van het bouwproject. Het college van B en W heeft in zijn vergadering 6 mei jl. ingestemd met de bouwvergunning. Binnenkort wordt de grond door de gemeente overgedragen aan Van Straten Vastgoed BV en kan de daadwerkelijke bouw gestart worden.