Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 8 mei 2003
Nummer: 2003-12

Provincie onderschrijft belang van land- en tuinbouw in landelijk gebied
WLTO positief over coalitieakkoord Noord-Holland

De WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) is positief over het programma dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, bestaande uit VVD, CDA, GroenLinks en D66, onlangs heeft opgesteld. Hierin wordt het grote belang van de zelfstandige positie van de land- en tuinbouw in het landelijk gebied als economische factor en als beheerder van het landschap nadrukkelijk onderschreven.

Het nieuwe college wil de ontwikkeling van de glastuinbouw en de bollenteelt in Noord-Holland meer stimuleren. Deze tuinbouwsectoren zijn immers van groot belang voor de economie in de provincie. Daarbij is de provincie van plan zich blijvend actief in te zetten voor de ontwikkeling van het platteland en de landschapsbeherende rol van de landbouw. Zo moet de melkveehouderij volgens het nieuwe college de drager blijven van de veenweidegebieden. De WLTO is van mening dat zonder een duurzame bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij het gewenste open cultuurlandschap niet in stand gehouden kan worden.

Landbouw Effect Rapportage
Ook heeft de provincie de door de WLTO gewenste Landbouw Effect Rapportages (LER), die voorafgaand aan grote projecten moeten worden opgesteld, overgenomen. Op deze wijze worden de effecten van een functiewijziging of activiteit op de omliggende landbouw in het betreffende gebied gestructureerd in beeld gebracht. Daarbij spreekt de zeewaartse kustverdediging, waarover de provincie zich uitspreekt in het coalitieprogramma, de WLTO aan omdat daarmee wordt voorkomen dat binnendijks geschikte bollengronden verloren gaan. De versterking van de economie met regionale economische actieplannen is eveneens positief volgens de WLTO omdat daarmee projectmatig de werkgelegenheid, waaronder de omvangrijke agribusiness, bevorderd wordt.

Bruggen slaan
Het provinciale WLTO-bestuur stelt vast dat het college-akkoord onder het motto 'Bruggen slaan' nieuwe wegen inslaat. Het nieuwe college wil het scharnierpunt zijn tussen de rijksoverheid, de Noord-Hollandse gemeenten en de maatschappelijke organisaties en de overheid. Omdat veel vraagstukken die de land- en tuinbouw aangaan in relatie staan met de rijksoverheid en de lokale overheden, ziet de WLTO mogelijkheden voor dialoog en een gezamenlijke aanpak.

Noot voor de redactie (