Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 08-05-2003

Officiële opening nieuwbouw OLVG

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam opent vandaag, donderdag 8 mei 2003, officieel het nieuwe hoofdgebouw als afronding van een grootscheeps nieuwbouwproject dat ruim vijftien jaar heeft geduurd. Bij deze feestelijke gebeurtenis zal de heer mr. M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam, de openingshandeling verrichten.

Het resultaat van het hele nieuwbouwproject is een ziekenhuis dat niet alleen bouwkundig, maar ook op medisch-technisch en organisatorisch gebied volledig is vernieuwd. Voorzitter van de Raad van Bestuur de heer drs. Emile A.R. J. Lohman: We kunnen gerust stellen dat het OLVG als enig overgebleven binnenstadsziekenhuis met ruim 2500 medewerkers op slechts 2,7 hectare een unieke functie vervult voor Amsterdam en haar bewoners. Ons ziekenhuis speelt een vitale rol in de stad. We zijn daarom erg verheugd dat onze burgemeester Job Cohen gehoor heeft gegeven aan ons verzoek de officiële opening te verrichten.

In het nieuwe hoofdgebouw bevindt zich onder andere een polikliniekplein (P1) waar de nieuwe, moderne polikliniek Dermatologie is gevestigd, met daarin geïntegreerd een dagbehandelingscentrum waar patiënten met bijvoorbeeld eczeem en psoriasis terecht kunnen voor lichttherapie. Bij het inrichten van P1 zijn voor het specialisme Gynaecologie/Verloskunde drie aparte ingangspoorten gemaakt: een voor Gynaecologie, een voor Verloskunde en een voor Fertiliteit. Door deze splitsing is er zowel voor arts en patiënt meer duidelijkheid en is de privacy gewaarborgd. In de nieuwbouw hebben ook de Endoscopie- en Behandelafdeling, een deel van de afdeling Dagbehandeling en de Medische Bibliotheek met daaraan gekoppeld een Onderwijscentrum een plaats gekregen. Tevens bevindt zich onder het nieuwe hoofdgebouw een parkeergarage voor bezoekers van het ziekenhuis.

Het OLVG heeft met de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw een ingrijpend bouwproces van ruim vijftien jaar zo goed als afgerond. Begin 1985 kwam de goedkeuring van de overheid van het ingediende schetsontwerp voor de eerste fase van het totale vernieuwbouwplan en in 1990 de toestemming voor de rest van de totale renovatie en nieuwbouw. Onderdeel van dit plan was de vervanging van het oude hoofdgebouw aan de Eerste Oosterparkstraat door de nieuwe polikliniekvleugel in 1995. Eind 1999 is het Mariapaviljoen, waar de nonnen decennialang de scepter zwaaiden, afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. Met de ingebruikname hiervan keert de hoofdingang terug aan het Oosterpark.

Locatie: OLVG, ingang s Gravesandeplein
Datum: 8 mei 2003, van 14.00 tot 17.30 uur