Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Kinderen als getuigen van geweld

Congres van NIZW en TransAct op 8 mei 2003 te Amsterdam

24 januari 2003

Tienduizenden kinderen zijn jaarlijks getuige van geweld dat zich tussen hun ouders afspeelt. Deze kinderen leven soms jarenlang in een bedreigende situatie. Zij verkeren vaak in een ernstig loyaliteitsconflict. Tijdens het congres Kinderen als getuigen van geweld staat de problematiek van deze kinderen centraal. Het congres vindt plaats op 8 mei 2003 in Amsterdam. De organisatie is in handen van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW en TransAct.

Onderwerpen
Tijdens het plenaire gedeelte van het congres komen de omvang en de achtergronden van geweld in gezinnen aan de orde en de gevolgen die dit geweld kan hebben voor kinderen. Ook de mogelijkheden voor hulp komen aan bod. `s Middags kunnen de deelnemers parallelsessies volgen. Deze sessies hebben onderwerpen als het herkennen van signalen, de veranderende rol van de politie bij huiselijk geweld, hulpverlening voor kinderen en de beroepsrisico's van werken met kinderen in geweldssituaties.

Doel en doelgroep
Kinderen als getuigen van geweld heeft als doel professionals te informeren over de problematiek van kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders. Het congres is bedoeld voor beroepskrachten die in hun werk direct of indirect te maken (kunnen) krijgen met kinderen die getuige zijn van geweld in de thuissituatie. Te denken valt daarbij aan werknemers in de eerstelijnsgezondheidszorg, kinderbescherming, vrouwenopvang, AMK's, medisch kleuterdagverblijven, asielzoekerscentra, kinder- en jeugdpsychiatrie, onderwijs, opleidingsinstituten en beroepskrachten in de volwassenenzorg die werken met slachtoffers en plegers van geweld.

Aanmelden
Deelname aan deze bijeenkomst kost EUR 195, inclusief congresmap, de publicatie In de schaduw van het geweld van Paul Baeten en Edith Geurts, lunch, koffie, thee en informele afsluiting. Aanmelden kan met behulp van het on-line aanmeldingsformulier op www.nizw.nl/congres. Meer informatie over de inhoud van het congres is te verkrijgen bij Wendela Wentzel van TransAct, telefoon (030) 232 65 00, of Paul Baeten van het Expertisecentrum Kindermishandeling van NIZW Jeugd, telefoon (030) 230 65 61, e-mail p.baeten@nizw.nl. Voor informatie over aanmelding: NIZW Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 230 63 98, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl.

Laatste update: 24 januari 2003