Gemeente Maassluis

Persberichten

28-4-2003

Wegwijsdag op het stadhuis

Leerlingen Accentcollege voor Wegwijsdag naar het stadhuis.

Op donderdag 8 mei gaat een groep leerlingen van het Accentcollege de confrontatie aan met lokale politici, ambtenaren en belangenorganisaties.
Deze Wegwijsdag wordt georganiseerd in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek .
Gedurende een intensieve werkdag ( van 09.00 tot 18.00 uur ) zijn de leerlingen in het stadhuis om te ervaren hoe gemeentelijk beleid tot stand komt. De bedoeling is om jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Door jongeren zelf politiek te laten bedrijven krijgen zij inzicht in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen.

Eerst theorie dan praktijk
De leerlingen komen niet helemaal onvoorbereid naar het stadhuis. In twee of drie lessen wordt op school de praktijkdag voorbereid. Door deze lessen krijgen de leerlingen inzicht in de werking van de gemeente en de rol van de lokale politici daarin. Daarnaast wordt in de voorbereidende lessen aandacht besteed aan het thema dat tijdens de praktijkdag in het stadhuis centraal staat. Voor 8 mei is gekozen voor het thema Veiligheid .

Projectvoorstellen
Op donderdag 8 mei worden de leerlingen in groepen verdeeld en bedenken dan groepsgewijs onder deskundige leiding een project dat te maken heeft met veiligheid en dat niet meer mag kosten dan 1150,=. De gemeente Maassluis stelt 1150,= beschikbaar voor het beste project. Naast de projectgroepen is er een persgroep die over de dag een krant maakt.
s Ochtends gaan de leerlingen van 11.00 tot 12.00 uur in gesprek met ambtenaren en belangenorganisaties Tijdens deze gespreksronde kunnen de leerlingen vragen stellen over de haalbaarheid van het projectvoorstel en eventueel ideeën opdoen voor hun voorstel. Deze bijeenkomst wordt in het openbaar in de raadzaal gehouden en kan worden bijgewoond door belangstellenden.

Speciale commissievergadering
Aan het eind van de middag van 16.15 tot 18.00 uur vindt er een bijzondere commissievergadering plaats waarin de groepen hun projectvoorstellen presenteren. De bijzondere commissie bestaat uit afgevaardigden van de verschillende projectgroepen. Tijdens deze bijeenkomst zullen de leerlingen onderling moeten uitmaken welk project ter uitvoering aan het college van B en W wordt aangeboden. Daarnaast wordt ook de krant gepresenteerd die de persgroep van de praktijkdag in het stadhuis heeft gemaakt. Ook deze commissievergadering is openbaar en kan worden bijgewoond door een ieder die belangstelling heeft.
De vergadering zal worden voorgezeten door burgemeester J.A. Karssen.

Project in uitvoering
Na de bijzondere commissievergadering wordt het winnende project ter uitvoering aan het college van B en W aangeboden en zal het project ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.