Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/05/03 Prinses Margriet opent tentoonstelling over kinderen in oorlogssituaties

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent donderdag 8 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek de expositie Kind onder Vuur... Bedreiging en Bescherming in Oorlogstijd. Op deze tentoonstelling, die is opgezet in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, staan kinderen in oorlogssituaties centraal. De tentoonstelling is gericht op jongeren en hun ouders.

De tentoonstelling belicht in vijf thema's het leven van kinderen in oorlogssituaties: dagelijks leven, kindsoldaten, vluchtelingen, kind in gevangenschap en mijnen. Het is een interactieve tentoonstelling. Kinderen uit oorlogsgebieden komen aan het woord en vertellen in geluid- en filmfragmenten over hun ervaringen.

Er wordt onder meer een beeld gegeven van het dagelijks leven van een Colombiaans meisje, een antwoord gegeven op de vraag waarom een Afghaanse jongen van 14 soldaat wordt, uitgelegd wat het humanitair oorlogsrecht kan doen voor kinderen in gevangenschap, en aan de hand van voorbeelden geschetst hoe kinderen ondanks hun verwondingen weer hoop kregen en een leven opbouwden.

Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan positieve internationale ontwikkelingen, zoals de verbetering van de rechtspositie van kinderen en geslaagde acties van het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties.