Het Nederlandse Rode Kruis

05 mei 2003
Kind onder vuur Een bijzondere tentoonstelling

Kinderen in Tadjikistan

Op 8 mei, de dag die wereldwijd door het Rode Kruis wordt gevierd als Henry Dunant-dag, opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet de bijzondere tentoonstelling: Kind onder vuur. Bedreiging en bescherming in oorlogstijd. De tentoonstelling is een initatief van het Nederlandse Rode Kruis en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940 - 1945.

In de tentoonstelling ligt de nadruk niet alleen op de vele misstanden, maar ook op de positieve internationale ontwikkelingen zoals verbetering van de rechtspositie van kinderen en geslaagde hulpverleningsacties door het Rode Kruis. Jongeren kunnen in de tentoonstelling een link leggen tussen hun eigen leefomgeving en die van leeftijdsgenoten in andere delen van de wereld.

Inleven in anderen

Tekening van een Bosnisch kind

Inleving in de situatie van kinderen uit de hele wereld maakt deze expositie tot een bijzondere ervaring voor jong en oud. Hoe ziet bijvoorbeeld het dagelijks leven van de negenjarige Manuel eruit? Waarom werd Kabanda kindsoldaat? Wat neem jij mee als je opeens zou moeten vluchten? Waar heb je recht op als je gevangen zit? Welke gevolgen had het ongeluk met een landmijn voor het meisje Shima? En welke bescherming biedt het Humanitair Oorlogsrecht aan kinderen? Deze en vele andere vragen worden in de expositie beantwoord. Kinderen uit vroegere en huidige ´brandhaarden´ vertellen in geluid- en filmfragmenten over hun ervaringen.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en het Nederlandse Rode Kruis willen met deze tentoonstelling aandacht vragen voor het groeiend aantal kinderen dat slachtoffer wordt van oorlog. In de afgelopen 10 jaar stierven zo´n 1,5 miljoen kinderen in gewapend conflict.

Bescherming van kinderen

Jongetje in Kabul

Hulp en bescherming voor kinderen in gewapend conflict is een prioriteit van het Rode Kruis. Het spoort strijdende partijen aan zich te houden aan de regels van het Humanitair Oorlogsrecht, waarvan er veel betrekking hebben op de bescherming van kinderen. Het Rode Kruis geeft voedselhulp en medische hulp. Ook helpt het Rode Kruis kindsoldaten, kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt en kinderen in gevangenschap.

Kind onder vuur. Bedreiging en bescherming in oorlogstijd 9 mei t/m 1 november 2003
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940 - 1945
Wylerbaan 4
Groesbeek

Meer informatie:

* Over het Humanitair Oorlogsrecht

* Website van het Nationaal Bevrijdingsmseum 1940 - 1945