NATIONAAL COMITE 2003

Job Cohen lanceert website voor studenten met een handicap


Job Cohen, voorzitter van het Nationaal Comité Europees Jaar van mensen met een handicap lanceert op 8 mei de nieuwe site www.handicap-studie.nl in de Stopera, het stadhuis van Amsterdam. De site bevat 375 studietips over studeren met een handicap of chronische ziekte en is een doorbraak op dit gebied.

Onderwijs is een van de drie hoofdtehema's in het Europees Jaar van mensen met een handicap, waartoe de Europese Unie 2003 heeft uitgeroepen. Het Nationaal Comité 2003 en het landelijk expertisecentrum handicap + studie werken dit jaar dan ook intensief samen om knelpunten in het onderwijs te signaleren en zo mogelijk oplossingen daarvoor aan te dragen.

Er zijn 61.000 tot 77.000 studenten met een handicap in het hoger onderwijs. Daarvan hebben er tussen de 38.000 en 48.000 geen oplossing voor hun studieproblemen als gevolg van hun functiebeperking.

Maar vanaf 8 mei zijn oplossingen voor deze problemen te vinden in de database 'studietips'.
Hierin kunnen studenten hun functiebeperking en de problemen waartegen zij aanlopen tijdens hun studie, aanklikken.
Vervolgens verschijnt een lijst met tips en oplossingen die de student via de studentendecaan kan aanvragen.
Onder 'mijn rechten' staan alle regelingen waarvan studenten met een handicap of chronische ziekte gebruik kunnen maken; onder andere een jaar extra studiefinanciering.
Via het forum kunnen de studenten ervaringen met 'lotgenoten' uitwisselen.

De site vormt voor studentendecanen en studiebegeleiders tevens een 'handboek' over begeleiding van studenten met een functiebeperking. Onderwijsinstellingen die beleid maken op het gebied van studeren met een Handicap, vinden op de site beleidsplannen over dit thema, inclusief aanbevelingen voor implementatie daarvan.

Organisaties met een elektronische nieuwsbrief vragen wij dit bericht op
te nemen en/of aan belanghebbenden door te geven. Het vermelden van deze site op een doorlinkpagina stellen wij zeer op prijs.
De site is gerealiseerd met financiële steun van het VSB-fonds, het Johanna Kinderfonds, de NSGK en het ministerie van OCenW. De site voldoet volledig aan de toegankelijkheidseisen van W3C en is gebouwd door The Factor.e

EINDE PERSBERICHT

---

-