Ingezonden persbericht


datum
mei 2003

plaats
Leiden

Persbericht

Start renovatie Japans Cultureel Centrum SieboldHuis

Op 8 mei om 15.00 uur gaat de restauratie van het SieboldHuis feestelijk van start met een eerste handeling door de Ambassadeur van Japan, de heer H. Koike en de burgemeester van Leiden, de heer W. Lemstra. Zij zullen hiervoor gezamenlijk een vat sake aanslaan.

De restauratie van het monumentale pand aan het Rapenburg nummer 19 te Leiden zal circa 18 maanden vergen en vraagt een investering van 3,5 miljoen euro. Het bedrag hiervoor is bijeengebracht door de Nederlandse en Japanse overheid en een speciale bijdrage van de Gemeente Leiden. Het monumentale pand wordt gerestaureerd en geheel geklimatiseerd en voorzien van een lift en een tweede trappenhuis.

De coördinatie van het project ligt bij de Rijksgebouwendienst als onderdeel van het ministerie van VROM. De aannemer voor het bouwkundige deel is SieboldHuis Bouwcombinatie, bestaande uit Kajima en Heijmans-IBC Servicebouw. Het Japanse bedrijf Kajima en de Nederlandse aannemer zijn speciaal voor dit project een unieke samenwerkingsovereenkomst aangegaan.

Het SieboldHuis wordt het collectiefiliaal voor de belangrijke Nederlandse Siebold-collectie, die is ondergebracht in Leiden bij het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Universiteit Leiden.

Met de opening van het huis in 2004 krijgt een opmerkelijke verzamelaar en arts, Dr. Philipp Franz von Siebold (1796-1866) een eigen plaats in Leiden, de stad waar hij een wereldbefaamde erfenis achterliet. Mede dankzij de inspanningen van Siebold is Nederland niet zo maar een voorbeeld uit een lange reeks van westerse handelspartners van Japan. Niet alleen omdat ons land ruim twee eeuwen lang een poort naar het westen vormde, maar ook omdat een belangrijk deel van het Japanse cultureel erfgoed door zijn inzet in Leidse musea wordt bewaard.

Met een vaste tentoonstelling, ingericht door Opera ontwerpers en een programma van wissel-tentoonstellingen en publieksactiviteiten wordt het SieboldHuis hét Japan centrum van Nederland.

Het SieboldHuis is opgericht door de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en NNM Naturalis met de steun van de Nederlandse en Japanse overheid.

Tijdens de bouw blijft het SieboldHuis bereikbaar voor vragen en informatie over Japan via de website www.sieboldhuis.org ; de website is Nederlands-, Engels- en Japanstalig.