Katholieke Universiteit Nijmegen

Decision-support in rheumatoid arthritis

Datum 8-5-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Drs. J. Fransen

promotores Prof. dr. P.L.C.M. van Riel, prof. dr. G. Stucki (München), prof. dr. B.A. Michel (Univ. Zürich)

faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Reumatoïde artritis (RA) is helaas nog niet te genezen, maar de ziekteactiviteit kan worden onderdrukt door verscheidene anti-reumatica, die echter ook bijwerkingen kunnen veroorzaken. Bij veel patiënten moet vanwege onvoldoende of afnemende werking, of vanwege bijwerkingen, het gebruik van anti-reumatica regelmatig aangepast worden. Sinds enkele jaren is het goed mogelijk om ziekteactiviteit bij RA te meten, middels de in Nijmegen ontwikkelde Disease Activity Score. Door regelmatig ziekteactiviteit te meten kan de reumatoloog in principe de inzet van anti-reumatica optimaliseren: niet te veel en niet te weinig.
Er kan ook meer tijdig van anti-reumaticum gewisseld worden. Er is een gecomputeriseerd systeem ontwikkeld waarmee reumatologen het ziekteverloop van RA patiënten systematisch kunnen volgen en beoordelen. De vraag is of dergelijke beslissingsondersteuning kan leiden tot een betere behandeling en een betere gezondheid bij RA. Twee eerste onderzoeken gaven aanwijzingen dat met name ziekteactiviteit sneller en meer daalt als beslissingsondersteuning gebruikt wordt. Tevens werd duidelijk dat niet alle reumatologen beslissingsondersteuning daadwerkelijk gebruikten. Omdat het zo moeilijk blijkt het effect van beslissingsondersteuning te meten is een nieuw onderzoek ontworpen. Dit onderzoek wordt intussen uitgevoerd in Nijmegen.
biografie Jaap Fransen is sinds 2002 als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de afdeling Reumatische Ziekten van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen.
contactpersoon Staf Concerncommunicatie, UMC St Radboud Nijmegen email j.fransen@reuma.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28