ST. RECLASSERING NEDERLAND

Derde Europese seminar over Elektronisch Toezicht

persbericht

7 mei 2003

Derde Europese seminar over Elektronisch Toezicht van 8 - 10 mei

Van 8 tot en met 10 mei vindt het derde Europese seminar over Elektronisch Toezicht (ET) plaats in Egmond aan Zee. Stichting Reclassering Nederland (SRN) is medeorganisator van dit seminar. Er zijn reclasserings- en andere justitievertegenwoordigers uit ongeveer vijftien landen aanwezig. Bovendien nemen zes belangrijke hard- en software leveranciers op ET-gebied en enkele bekende (Amerikaanse) onderzoekers deel. Het seminar stelt de bezoekers op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen en uitkomsten van recent onderzoek en toepassingen in meerdere Europese landen.

De reclassering heeft aandacht voor de oorzaken van crimineel gedrag en doet voorstellen hoe dat gedrag in het vervolg kan worden voorkomen. Zij houdt daarbij rekening met de gevoelens van slachtoffers en met de algemene onveiligheidsgevoelens in de samenleving. De adviezen van de reclassering sluiten aan bij de straf die de wetsovertreder krijgt of heeft gekregen en leveren een bijdrage aan het veiliger maken van de maatschappij. Elektronisch Toezicht is voor de SRN een waardevol hulpmiddel. Het is qua straf, zo blijkt uit onderzoek, een volwaardig alternatief voor detentie. Het biedt volop mogelijkheden om structuur te geven aan het leven van de wetsovertreder en het maakt intensief toezicht en daarmee beveiliging mogelijk.

De SRN onderzoekt steeds of nieuwe elektronische ontwikkelingen voor haar werk een aanwinst zijn. Voor de reclassering geldt dat stemherkenning, tracking (volgen) door middel van Global Positioning System en andere ontwikkelingen door haar alleen worden gebruikt wanneer dit een belangrijke ondersteuning biedt bij haar begeleiding, gericht op het verminderen van recidive. Intensief toezicht door middel van tracking wordt eerder overwogen in een situatie waar een hoger risico aanwezig is en stemherkenning wanneer dat risico klein wordt geacht. Het instrument moet passen bij de situatie van de justitiabele en de opgelegde straf.