Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe wandelroutes in het Groene Hart

7-5-2003
Op donderdagmiddag 8 mei aanstaande openen gedeputeerde Van Bergen van de provincie Utrecht en hoofddirecteur Van Woerkom van de ANWB in Fort Nieuwersluis vier nieuwe wandelroutes in het Groene Hart.

Het Groene Hart, gelegen tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, wordt ook wel de achtertuin van de Randstad genoemd. Het is een uniek stukje Nederland waar nog rust, ruimte en veel groen aanwezig is. Om nog meer te kunnen genieten van het Groene Hart, hebben LTO / WLTO, Vereniging Natuurmonumenten, Natuur en Milieu en ANWB samen met het Groene Hartteam, Stichting Wandelplatform / LAW en de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland een aantal bijzondere wandelroutes uitgezet die starten vanuit de stadsranden. De lengte van de routes varieert van 5 tot 15 kilometer. De afstanden en de bewegwijzering maken de routes prima geschikt voor minder ervaren wandelaars en gezinnen met kleine kinderen.

Inmiddels zijn er 30 wandelroutes in het Groene Hart geopend. Er komen nu vier nieuwe routes bij:
De Kromme IJssel route, Bethlehemroute (bij Mijdrecht), Bijleveldroute (bij Wilnis) en de Angstelroute.

Naast de bewegwijzering is er van elke route een full-color routefolder verkrijgbaar bij de VVV's in het Groene Hart. De routefolders worden ook huis aan huis verspreid. De kosten voor het realiseren van de routes worden betaald uit bijdragen van de provincies, de Kwaliteitsimpuls Groene Hart en de ANWB.

Meer wandelen
De provincie Utrecht trekt dit jaar 345.000 euro uit om het wandelen in de provincie te bevorderen. Met dit geld worden zestien projecten ondersteund die passen in de plannen om meer mensen in Utrecht aan het wandelen te krijgen. Een van die projecten zijn de Groene Hart wandelroutes.

Gedeputeerde staten hebben eerder dit jaar het Uitvoeringsprogramma 2003 voor het project Wandelen in Utrecht vastgesteld. Dit is een van de tien projecten op de Agenda 2010 waarmee het provinciebestuur wil investeren in de Utrechtse samenleving. Doel van het project is de totstandkoming van een provinciedekkend wandelpadennetwerk. Zodat er altijd wat te kiezen valt voor wie wil gaan wandelen, lang of kort, in de bossen of in de polder, alleen of met het gezin.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl