Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud

Nieuwsarchief

Fouten in de bouw kosten 3,5 miljard

Bron: ANP, 7 mei 2003

Fouten in de bouw kosten jaarlijks circa 3,5 miljard euro. Tussen de 7 en 8 procent van het geld dat in de bouw wordt omgezet, gaat verloren aan zogeheten faalkosten.

,,De hoge faalkosten tonen aan dat de bouwprocessen niet goed lopen'', aldus woensdag J. Straatman, adjunct-directeur van de Stichting Bouwresearch (SBR). De stichting baseert zich op de omzetten van zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw in 2001, de meest recente cijfers.

De extra kosten door fouten hebben betrekking op de hele bedrijfsketen. Vanaf het moment dat de projectontwikkelaar met een idee komt tot de oplevering van een pand zorgen missers voor hogere kosten. Zo klagen bouwbedrijven dat architecten er bij hun ontwerp niet bij stilstaan hoe de plannen in de praktijk moeten worden gebracht. Ook zeggen bouwers dat er vaak onvoldoende voorbereidingen worden getroffen voordat de eerste paal in de grond gaat. Uit onderzoek van consultantsbureau USP blijkt dat vier op de vijf bedrijven vinden dat de kosten door bouwfouten kunnen worden teruggedrongen. Inmiddels is onder meer de SBR een offensief begonnen om de faalkosten te verminderen. ,,We moeten de continuïteit en het rendement van de bedrijfstak verbeteren'', aldus Straatman.