Gemeente Groningen

overeenkomst
woensdag 7 mei:
Gemeente, RuG en Stichting Chinapark sluiten overeenkomst

B&W wil mogelijk maken dat het Chinapark wordt verkocht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als voorwaarde voor deze transactie heeft de RUG de intentie uitgesproken de Hortus en het Chinapark minstens tien jaar open te houden als educatief en cultuur-historisch tuinencomplex.

Met deze verkoop wordt een stap voorwaarts gezet in het langlopende proces de Hortus en het Chinapark in stand te houden. De kans op het voortbestaan neemt toe als beide exploitaties worden samengevoegd onder één eigenaar, zo is de gedachte. De Groningse gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel.

De gemeente Groningen en de RUG hechten beide aan het voortbestaan van het Chinapark. B&W wil het bestuur van de Stichting Chinapark dan ook in staat stellen het Chinapark te verkopen aan de RUG. Achterliggende gedachte is dat de kans op het voortbestaan van de Hortus en het Chinapark toeneemt als beide exploitaties worden samengevoegd onder één eigenaar. Op die manier kan worden bewerkstelligd dat de inkomsten (entreegelden, horeca) ten goede zullen komen aan het onderhoud van alle voorzieningen.

De transactie
De RUG heeft een bod van ruim 180.000 uitgebracht op het erfpacht-, het opstalrecht en de opstallen van het Chinapark. Met dat bedrag kan de Stichting Chinapark een gedeelte van haar schuld bij de gemeente afbetalen. Evenwel blijft een restschuld van ruim 370.000. B&W zal de gemeenteraad voorstellen in te stemmen met het saneren van deze restschuld.

Bij een eventuele sluiting van het Chinapark voor 2 mei 2012 zal de RUG dit bedrag betalen. Verder zal de RUG in die periode geen pogingen ondernemen de planologische bestemming van de grond van het Chinapark gewijzigd te krijgen. Ook zal de RUG de gemeente niet meer benaderen voor financiële hulp bij de verdere instandhouding van de Hortus en/of het Chinapark.

Chinese exploitatie
Tijdens de laatste handelsmissie naar China in oktober 2002 zijn contacten gelegd met een Chinese delegatie. Deze delegatie heeft een voorstel gedaan die een Chinese exploitatie van het Chinapark mogelijk zou kunnen maken. De gemeente heeft het voorstel overhandigd aan de RUG, die het op haar beurt zal bespreken met de Stichting Behoud Groene Hortus.
Behandeling gemeenteraad
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel. Het raadsbesluit komt woensdag 28 mei 2003 aan de orde in de gemeenteraad van Groningen. De daaraan voorafgaande behandeling in de raadscommissie Werk & Inkomen vindt plaats op woensdag 14 mei 2003, tussen 16.30 en 18.30 uur in de Oude Raadzaal van het stadhuis.