Ingezonden persbericht


Geachte persrelatie,

Hierbij ontvangt u het persbericht van Dierenpark Amersfoort over de geboorte van een hyenadrieling op 9 april 2003. Vanmiddag om 14.00 uur maken de hyena pups kennis met het buitenverblijf. Indien u foto's wilt maken van de drieling, dan kunt zich om 13.45 uur melden bij de Gastenservice (kantoor) van het dierenpark. Graag even bellen van tevoren. Het telefoonnummer is 033 4227 111.

Met vriendelijke groet,

Dierenpark Amersfoort

Jennifer Welage

Public Relations

Amersfoort, 8 mei 2003

Hyena drieling geboren

in Dierenpark Amersfoort

Op 9 april 2003 is er een hyena drieling geboren in Dierenpark Amersfoort. De drieling wordt vanmiddag om 14.00 uur aan het publiek voorgesteld. De geboorte van de drieling is belangrijk voor het door Dierenpark Amersfoort gecoördineerde European Stud Book (ESB) van de gevlekte Hyena.

De geboorte van de drie jongen is uniek omdat hyena's meestal nesten van slechts één of twee jongen hebben. Om deze reden verbleven de pups sinds hun geboorte achter de schermen, samen met moeder Jambo. Vandaag om 14.00 uur maken ze kennis met het buitenverblijf. Na deze kennismaking met het buitenverblijf worden de drie pups volgende week ook aan vader Dundee voorgesteld. Tot die tijd blijft Dundee op een afstandje in zijn eigen verblijf. Binnenkort worden de hyenapups gechipt, gewogen en grondig onderzocht door de dierenarts. Daarnaast ontvangen zij een vaccinatiecocktail en wordt het geslacht van de dieren bepaald.

Tweede drieling

Enkele jaren geleden zijn Dundee en Jambo naar Dierenpark Amersfoort gekomen. Dundee komt uit Perth Zoo in Australië en Jambo komt uit een opvangcentrum in Gambia (zij bracht een nieuwe en waardevolle bloedlijn in, in de huidige dierentuinpopulatie.) De pasgeboren hyena drieling is het vierde nest van Jambo. In oktober 1999 beviel zij van de tweeling Bodee en Dunja, en een jaar later beviel ze van een enkel jong, Moja genaamd. Deze drie zonen wonen nu in een apart verblijf (in december 2001 gerealiseerd), grenzend aan het huidige verblijf van de ouders. In augustus 2002 beviel ze van haar eerste drieling. Deze pups overleden helaas nadat zij, als gevolg van een melkklierontsteking, haar jongen verwaarloosde.

Stud Book

Met de geboorte van de drieling levert Dierenpark Amersfoort wederom een belangrijke bijdrage aan het European Stud Book (ESB) van de gevlekte hyena. Dierenpark Amersfoort is sinds 1999 officieel de houder van het ESB van de gevlekte hyena. Dit ESB heeft als doel hyenapopulaties in alle Europese dierentuinen op een gezonde manier in stand te houden.

Dierenpark Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 224
Postbus 1075
3800 BB Amersfoort
tel (033) 4227100
fax (033) 4227101