CBS

Inflatie in april gedaald

De inflatie in Nederland is in april 2003 uitgekomen op 2,5 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in maart. De prijsontwikkeling van autobrandstoffen is de belangrijkste oorzaak van deze dalingn april en apuril vorig jaar n. eerder.u niet meer bijdraagt aan de inflatieeks. Dit blijkt uit het nieuwe consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De inflatie is nu terug op het niveau van augustus 2000.

Inflatie daalt naar 2,5 procent in april
De daling van de inflatie in april is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Deze zijn in april 1,7 procent goedkoper dan in april 2002. In maart waren ze nog 5,8 procent duurder dan een jaar eerder. Ook daalt de inflatie doordat de accijnsverhoging op wijn en bier van april 2002 nu niet meer bijdraagt aan de inflatie. De bijdrage aan de inflatie loopt daarentegen op voor voedingsmiddelen, vooral voor eieren, vlees, fruit, groenten en aardappelen. Voedingsmiddelen zijn in april 3,5 procent duurder dan in april vorig jaar. In maart was dat verschil nog 2,2 procent.

Prijzen in april 0,2 procent hoger dan in maart
Van maart op april zijn de prijzen gemiddeld 0,2 procent gestegen. Voedingsmiddelen werden in april 0,8 procent duurder. Eieren gingen ongeveer 20 procent in prijs omhoog. Ook voor vlees moest de consument meer betalen, in het bijzonder voor vlees van pluimvee. Aardappelen en vers fruit werden eveneens duurder. Prijsstijgingen werden ook gemeten voor vakantie-accommodaties en attractieparken. Autobrandstoffen en computers werden daarentegen goedkoper. Ook verse groenten waren in april lager geprijsd dan in maart, maar de prijsdaling was minder dan van maart op april in het vorige jaar.

Inflatie volgens afgeleide consumentenprijsindex 2,2 procent De inflatie volgens de afgeleide consumentenprijsindex voor alle huishoudens komt in april uit op 2,2 procent. Dat is 0,3 procentpunt lager dan in maart. Afgeleide prijsindexcijfers worden vaak gebruikt bij loononderhandelingen, aanpassingen van tarieven en andere contracten. De eerder gepubliceerde uitkomsten van de afgeleide reeks van de consumentenprijsindex (basis 2000 = 100) zijn bijgesteld vanaf januari 2001 (zie technische toelichting).

Inflatie volgens Europese norm
Het CBS stelt niet alleen de nationale consumentenprijsindex samen, maar ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex voor Nederland (HICP). Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de Eurozone dat een officieel richtsnoer vormt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. In april 2003 komt de inflatie in Nederland volgens de HICP uit op 2,5 procent. Dat is 0,6 procentpunt lager dan in maart. Dit is de laagste uitkomst sinds augustus 2000. Het verschil tussen de daling van de inflatie volgens de CPI en de HICP heeft vooral technische oorzaken (zie technische toelichting). Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone als geheel in april zal uitkomen op 2,1 procent. De uitkomsten over april voor de afzonderlijke landen van de Eurozone en van de Europese Unie, zullen op 16 mei worden gepubliceerd door Eurostat. In maart was de inflatie in de Eurozone met gemiddeld 2,4 procent even hoog als in februari. Dat zijn de hoogste uitkomsten sinds april 2002. Gemiddeld was de inflatie in de Eurozone in maart vrijwel even hoog als een jaar geleden. Tussen de lidstaten zijn er echter duidelijke verschillen. Zo had een aantal landen te maken met een daling van de inflatie, terwijl andere landen de inflatie zagen oplopen. Het sterkst daalde de inflatie tussen maart 2002 en maart van dit jaar in Nederland, België en Duitsland. In Nederland was dat met 1,2 en in België en Duitsland met 0,8 procentpunt. De grootste toename vertoonde de inflatie in Luxemburg, Spanje en Portugal. In Luxemburg steeg de inflatie met 2,0 procentpunt en in Spanje en Portugal 0,5 procentpunt.

Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De reeks is gebaseerd op het consumptiepakket uit het jaar 2000. Afgeleide consumentenprijsindex
In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd. Door een fout waren de indexcijfers vanaf januari 2001 ongeveer 0,3 procentpunt te hoog gepubliceerd. Gevolg van de bijstelling van de indexcijfers is dat de inflatie volgens deze reeks in het jaar 2001, gemeten ten opzichte van 2000, rond 0,3 procentpunt lager uitkomt. De uitkomsten over de inflatie volgens de afgeleide reeks sinds januari 2002 zijn eveneens in een aantal maanden bijgesteld, vooral door afrondingsverschillen. De bijstelling heeft uitsluitend betrekking op de afgeleide reeks met basisjaar 2000 = 100. De bijstellingen hebben geen invloed gehad op de reeksen met basisjaar 1995 = 100, die tot december 2002 zijn gepubliceerd. Ook de gewone CPI met basisjaar 2000 = 100 en de Europees geharmoniseerde index zijn niet bijgesteld. Europese norm
De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 15 lidstaten van de Europese Unie. Het verschil tussen de daling van de inflatie in april 2003 volgens de CPI en de HICP heeft vooral technische oorzaken. Afrondingsverschillen zorgen voor een fors verschil tussen de twee reeksen in de verandering van het inflatieniveau. Daarnaast speelt een rol dat de HICP wordt berekend als een geschakelde reeks. Daarbij is de prijsontwikkeling tot en met december 2002 gebaseerd op het consumptiepatroon van 1995 en de prijsontwikkeling vanaf januari 2003 op het consumptiepatroon van 2000. De uitkomst van de CPI is volledig gebaseerd op het consumptiepatroon van 2000. De prijsontwikkeling volgens het consumptiepatroon van 1995 kwam tussen maart en april 2002 duidelijk hoger uit dan volgens het consumptiepatroon van 2000. Dit vertaalt zich een jaar later, dus in april 2003, in een sterkere daling van de HICP.

Meer achtergrondinformatie over de consumentenprijsindex is te vinden op: http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/macro-economie/prijzen/index.htm

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-084
8 mei 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht