Gemeente Breda

Persberichten

08-05-2003

WonenBreburg gaat weer deelnemen aan 'Samenwerken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost

WonenBreburg gaat weer deelnemen aan het project Samenwerken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost. Nieuwe ontwikkelingen die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan, leidden er toe dat WonenBreburg, de gemeente en de andere deelnemers weer volop in gesprek zijn. Enkele voorbeelden zijn: de ontwikkelingen rond de 50 kanswijken in Nederland, een integraal plan voor het gebied Doornbos en Linie en enkele studies in Noordoost waaraan ook huurderorganisaties van WonenBreburg deelnemen.

50 kanswijken
Het ministerie van VROM heeft Breda Noordoost Hoge Vucht/Doornbos-Linie aangewezen als één van de 50 kanswijken in Nederland. De consequentie hiervan is dat er concrete prestatieafspraken aan het eind van 2003 gereed moeten zijn. Hiervoor zal een programma bekend moeten zijn met meetbare doelen, welke maatregelen nodig zijn, een realisatieplanning en de investeringsopgave voor het gebied. De eerste stappen om te komen tot een gezamenlijk rekenmodel van woningbouw-corporaties en de gemeente zijn inmiddels gezet.

Ontwikkelingsplan
De afgelopen maanden zijn er allerlei studies verricht in Breda Noordoost waarvoor betrokken organisaties en bewoners veel inzet hebben geleverd. De studies betroffen onder meer: de Biesdonk, Woonpark Noord, Hart in de Wijk en Doornboslaan. Geeren Zuid is inmiddels opgestart. De recente ontwikkelingen in Doornbos en Linie bij Interbrew, Brabant Water en spoorzone vragen momenteel veel aandacht. Er is een voorstel in voorbereiding om in de komende maanden te komen tot een intergraal ontwikkelingsplan op hoofdlijnen voor het gebied Doornbos en Linie.
Aan de studies nemen ook vertegenwoordigers van huurderorganisaties van WonenBreburg deel. Inbreng van de verhuurder WonenBreburg is in feite ook dan ook onmisbaar.

Gezamenlijke aanpak
De stuurgroep Samenwerken aan Leefbaarheid heeft begin april het initiatief genomen om weer in gesprek te komen over de deelname van WonenBreburg. Inmiddels is duidelijk geworden dat WonenBrebug weer volledig wil participeren binnen de samenwerkingsafspraken van Noordoost. WonenBreburg zal haar opvattingen en belangen op een transparante en onderbouwde wijze inbrengen. Verder zijn alle betrokkenen van mening dat de stedelijke vernieuwing in Noordoost complex is en vooral ingegeven wordt door sociale en woningmarkt ontwikkelingen. Er zijn veel partijen bij de ontwikkelingen in Noordoost betrokken en de juiste aanpak vinden is niet eenvoudig. Een gezámenlijke ontwikkelingsstrategie is van belang voor de ontwikkeling van Noordoost. Samen zoeken naar de beste oplossing voor de verschillende gebieden en de bewoners daarbinnen is een noodzaak.

De deelnemers aan het project zijn: de Stedelijke WoonconsumentenOrganisatie Breda (SWOB), de woningcorporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg, OndernemersPlatform Stedelijke Vernieuwing (OPS), Stichting Thuiszorg Breda, Stichting Elisabeth en de gemeente Breda.

Breda, 8 mei 2003