Gemeente Breda

Persberichten

22-05-2003

Milieuverslag 2002, Breda ook een duurzaam karakter

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Milieuverslag 2002 vastgesteld. Het verslag geeft een beeld van de vele activiteiten die zijn ondernomen om milieubeleid om te zetten in concrete resultaten. Daarbij zijn diverse successen te noemen. Zo verwierf de gemeente voor de derde achtereenvolgende keer de eerste plaats bij de Nationale Duurzaamheidspiegel van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en heeft de raad de Milieuvisie 2015 vastgesteld.

Het Milieuverslag 2002 geeft de resultaten weer van alle inspanningen die in de gemeente Breda zijn ondernomen voor de uitvoering van het Milieuprogramma 2002. Er zijn goede vorderingen gemaakt. Nagenoeg alle voorgenomen werkzaamheden zijn uitgevoerd. Ook dit jaar hebben maatschappelijke organisaties de gemeente Breda een spiegel voorgehouden via het invullen van de vragenlijsten van de Lokale duurzaamheidsspiegel van het NCDO. Breda heeft en de duurzaamheidsspiegel voor de derde keer- en de wereldspiegel in ontvangst kunnen nemen.

Handhaving heeft veel inzet gevergd, maar ook grote positieve effecten voor het milieu opgeleverd. Op 16 januari 2002 heeft het project BOR (Bouwstoffenbesluit op rails) de Johan Cloin Vernieuwingsprijs ontvangen. Politie, gemeenten en het Hoogheemraadschap van West-Brabant werken nauw samen om de handhaving van het Bouwstoffenbesluit te verbeteren. De uitkomsten van controles bij de aanleg van de HSL/A16 waren aanleiding voor meerdere gesprekken met de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat. Het een en ander heeft onder meer geleid tot het verwijderen van 40.000 m3 AVI-bodemas.

De VROM-inspectie heeft Breda gecontroleerd op de uitvoering van alle VROM-regelgeving in 2000 en 2001. De conclusie van de inspectie was onder meer dat het milieuhandhavingsbeleid goed is vastgelegd en de controles op een juiste wijze worden uitgevoerd. Er zijn nog wel enkele verbeterpunten, zoals het opstellen van een handhavingsplan.

De voorbereidingen voor het overnemen van de rol van bevoegd gezag bodem van de provincie hebben veel werk opgeleverd. Daarnaast zijn ook grote zichtbare resultaten geboekt. De sanering van het oude Wagemakersterrein is afgerond, evenals de sanering van de Hoornwerkstraat.

Veiligheid is ook in 2002 een belangrijk thema geweest. Zowel het toezicht op risicobedrijven, als ook het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor vroegen veel aandacht. De ontwikkelingen in het spoorzonegebied vergen veel overleg met provincie en rijk over het verminderen van de risicos.

Breda, 8 mei 2003