Verbond van Verzekeraars

Jaarverslag Verbond

Een politiek, maatschappelijk en economisch veelbewogen jaar: zo wordt 2002 gekenmerkt in het jaarverslag van het Verbond, dat deze week is verschenen. In het jaaroverzicht wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkelingen waarmee verzekeraars in 2002 te maken hadden. Het verslag is geïllustreerd met fotos van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Onzekerheid en grote veranderingen kenmerkten het afgelopen jaar. Voor verzekeraars en beleggers hadden de dramatische neergang van de beurskoersen, slechte leningen en een lage rente grote negatieve gevolgen. Daarnaast werden levensverzekeraars en verzekerden geconfronteerd met de afschaffing van de basisaftrek lijfrente, de beperking van de spaarloonregelingen en de verlaging van het Witteveen-kader. Die brachten voor verzekeraars een enorme administratieve belasting met zich mee, en zetten ook de verkoop van individuele levensverzekeringsproducten onder druk. Positief was echter dat verzekeraars erin slaagden om met de overheid en toezichthouder overeenstemming te bereiken over de totstandkoming van een verzekeringsoplossing voor het terrorismerisico. In het jaarverslag wordt op deze en nog vele andere ontwikkelingen uitgebreid ingegaan.

Het jaaroverzicht is geïllustreerd met fotos die zijn gemaakt door studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De fotos vormen het resultaat van een samenwerkingsproject tussen het Verbond en de academie en laten zien hoe anderen risicos en onzekerheden in het dagelijks leven ervaren.

Bondig, mei 2003