Ministerie van Defensie


---


---

foto: De nieuwe SACEUR, generaal der mariniers James L. Jones (Peter Wiezoreck)

Nieuwe SACEUR op bezoek in Nederland

08-05-2003

De nieuwe Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), generaal der mariniers James L. Jones, is vandaag (8 mei) op bezoek in ons land. Jones arriveerde even na half negen in de morgen op het Marine Vliegkamp Valkenburg, waar hij werd verwelkomd door Chef Defensiestaf luitenant-admiraal Luuk Kroon. De nieuwe SACEUR brengt beleefdheidsvisites aan premier Jan-Peter Balkenende, minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer en minister van Defensie Henk Kamp. Vanmiddag maakt hij ook nog zijn opwachting bij het Korps Mariniers in de Van Ghentkazerne te Rotterdam.

Bij zijn aankomst viel Jones het nodige militaire ceremonieel ten deel, bestaande uit een erewacht van 43 Herstelcompagnie van de Koninklijke Landmacht, muzikaal ondersteund door de Koninklijke Militaire Kapel. Daarna vertrok de SACEUR met motorescorte naar Den Haag. Nadat hij bij de bewindslieden langs is geweest, kan Jones even proeven van de sfeer bij de Nederlandse zeesoldaten. In de Van Ghentkazerne wacht hem aan het eind van de middag een korte demonstratie van een facet van de opleiding van een Nederlandse marinier. Bij die gelegenheid presenteert ook de Bijzondere Bijstandseenheid van het Korps zich.

Generaal Jones is sedert 17 januari 2003 SACEUR en voert in die functie het bevel over alle NAVO-eenheden in Europa. (foto's: Peter Wiezoreck)
foto: Generaal Jones inspecteert de erewacht, samen met CDS luitenant-admiraal Kroon (Peter Wiezoreck)