Politie Zaanstreek-waterland




1. Zaanstreek-Waterland
2. Kabinet Korpsleiding
3. Sectie communicatie


Postbus 400

1544 ZG Zaandijk
Telefoon (075) 6271304
Fax (075) 6271280
Nr. 14/2003

Zaandijk, 8 mei 2003



Uitnodiging aan de pers


Aware: een nieuw initiatief in de strijd tegen huiselijk geweld

Angst, schaamte, afhankelijkheid en een sociaal isolement spelen een grote rol in het leven van een slachtoffer van huiselijk geweld. Op het moment dat een vrouw hulp zoekt, heeft zij gemiddeld al 34 keer een vorm van geweld ondergaan. Een steuntje in de rug bij het opbouwen van een nieuw en veilig leven is dan hard nodig. Hiertoe is het project 'Abused Women's Active Response Emergency' (AWARE) opgericht. Een initiatief van Blijf van mijn Lijf Zaanstad in samenwerking met de politie Zaanstreek-Waterland en het beveiligingsbedrijf NVD Pas.

Het Aware systeem is ontwikkeld om vrouwen (en eventuele kinderen) in de regio Zaanstreek-Waterland die ernstig worden bedreigd en/of mishandeld door hun ex-partner sneller en beter te kunnen beschermen. Middels een druk op de (draadloze) knop kunnen zij de politie inschakelen. Zowel bij het beveiligingsbedrijf als bij de politie zijn alle gegevens aanwezig om zo snel en goed mogelijk te kunnen reageren. Dit alarmsysteem werkt in en om het huis. Om in aanmerking te komen, moeten vrouwen aan een aantal criteria voldoen.


Wij zijn verheugd u te kunnen uitnodigen voor de officiële start van het Aware project.
(Zie bijlage voor details en programma.)


Aware is een nieuw initiatief in de strijd tegen huiselijk geweld. Werd deze vorm van geweld lange tijd bestempeld als een privé-probleem, inmiddels is duidelijk dat het gaat om een maatschappelijk probleem dat daadkrachtig optreden van de overheid vereist. De beweging van bemiddelen naar optreden werd in 2001 al ingezet met de oprichting van de projectgroep huiselijk geweld, met daarin diverse hulpverlenende instanties, Openbaar Ministerie te Haarlem, Politie Zaanstreek-Waterland, Reclassering Nederland en Raad voor de Kinderbescherming te Haarlem.
Om tot een goede, op maat gemaakte strafrechtelijke afdoening te komen zijn er in 2002 werkafspraken gemaakt tussen het Openbaar Ministerie te Haarlem, Politie Zaanstreek-Waterland en Reclassering Nederland unit Zaanstreek-Waterland. Tevens werd het steunpunt huiselijk geweld in gebruik genomen.







Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met:
Blijf van mijn Lijf: Marieke Groen, Projectcoördinator Aware, telefoonnummer: 075-6159089
Politie: Judith van Dijk, sectie communicatie, telefoonnummer: 075-6271304





Uitnodiging






Aware


Abused Women's Active Response Emergence




Wij zijn verheugd u te kunnen uitnodigen voor de officiële start van het Aware Project. Aware is een alarmsysteem voor vrouwen en hun kinderen die het risico lopen opnieuw slachtoffer te worden van huiselijk geweld door hun ex-partners.



Datum dinsdag 13 mei 2003


Tijd 14.00 uur - 16.30 uur


Locatie Wijkpost Politie

Stationsstraat 5-9

1521 DT Wormerveer


Programma 14.00 Thee en koffie

14.30 Welkom

14.35 Projectcoordinator: Marieke Groen

14.55 NVD Pas: Liane van de Leelie

15.10 Politie: Jacqueline Wigchert

15.30 Ervaringsdeskundige: ex-cliente

15.45 Vragen/ discussie

16.00 Borrel/ informeel

16.30 Sluiting


---- --