LTO Nederland

Tuinders kunnen vacatures nu aanmelden via website

LTO Seizoenarbeid steeds meer in trek voor werving tijdelijk personeel

Woensdag 7 mei 2003 - Voor de invulling van tijdelijke vacatures doen tuinders steeds meer een beroep op het LTO-project Seizoenarbeid. Het aantal tot nu toe aangemelde vacatures (6.014) is al groter dan het totaal van vorig jaar (5.820). De belangstelling komt vooral uit de vollegrondsgroenteteelt (m.n. asperges en aardbeien) en de fruitteelt en in toenemende mate ook bollenteelt, glastuinbouw, akkerbouw en boomteelt. LTO Seizoenarbeid wil dit jaar voorzien in minimaal 8.000 tijdelijke vacatures, zon 2.000 meer dan in 2002.

Het project Seizoenarbeid ging begin vorig jaar van start en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI). Voor LTO staat voorop, dat ondernemers tijdig zekerheid hebben over voldoende medewerkers in het drukke (oogst)seizoen en niet hun toevlucht hoeven zoeken in het illegale circuit. Om de illegale arbeid in de tuinbouw tegen te gaan begon LTO ook het project Handmatige Agrarische Loonbedrijven, dat gecertificeerde loonbedrijven zichtbaar maakt.

Onlangs heeft het LTO-project Seizoenarbeid haar website (www.seizoenarbeid.nl) gelanceerd. Bezoekers kunnen via deze weg de noodzakelijke informatie vinden als ze via het project nog medewerkers voor het net begonnen oogstseizoen willen werven. Daarnaast biedt de site informatie over allerlei arbeidszaken: van CAOs tot een lijst met geselecteerde uitzendbureaus. Uiteraard staan ervaringen van meerdere deelnemers op de site, alsook een lijst met de meest gestelde vragen. Bezoekers kunnen bovendien doorklikken naar andere websites, zoals die van het CWI.

De site sluit nauw aan bij de ervaringen van het afgelopen jaar, waarin tuinders veel informatie vroegen over personeelsvoorziening, projectvoorwaarden, arbeidsvoorwaarden en tewerkstellingsvergunningen. Belangstellende telers kunnen een aanmeldformulier op de site downloaden en deze ondertekend retour zenden aan het steunpunt in hun regio.

Net zoals voorheen kunnen telers hun tijdelijke vacatures ook telefonisch aanmelden bij het project Seizoenarbeid. Ze kunnen hiervoor terecht bij de volgende twee steunpunten:

Steunpunt regio Noord
Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland
Postbus 74, 6700 AB Wageningen
Telefoon: 0900 10 01 260
Fax: 0317 46 62 71
E-mail: seizoenarbeid@glto.nl

Steunpunt regio Zuid
Limburg, Noord-Brabant, Zeeland
Postbus 91, 5000 MA Tilburg
Telefoon: 0900 10 01 280
Fax: 013 58 36 268
E-mail: seizoenarbeid@allespunt.nl

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)