Gemeente Breda

Persberichten

08-05-2003

Boerderijcomplex Oude Beekhoek 2 beschermd monument

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een positief advies af te geven om het boerderijcomplex Oude Beekhoek 2 te Ulvenhout als beschermd monument op de monumentenlijst te plaatsen. De raad adviseert de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over de opname in het register van beschermde rijksmonumenten. Het voorstel is gedaan op voordracht van de commissie Welstand en Monumenten.
Zorgvuldig beheer van historische boerderijen krijgt in dit jaar, het Jaar van de Boerderij erg veel aandacht.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft de gemeente Breda gevraagd om het boerderijcomplex Oude Beekhoek 2 te Ulvenhout op de rijksmonumentenlijst te plaatsen. De commissie Welstand en Monumenten heeft zich positief uitgesproken over de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex: een 18e eeuwse langgevelboerderij, een Vlaamse schuur, een bakhuis en een waterput. Daarnaast heeft de commissie aangegeven dat het gave complex als geheel van bijzonder belang is voor wat betreft cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden.

Jaar van de boerderij
Het jaar 2003 is uitgeroepen tot Jaar van de Boerderij. De stichting 2003 Jaar van de Boerderij streeft naar behoud en zorgvuldig beheer van de historische boerderijen en erven, en het scheppen van voorwaarden waarmee aan de landelijke bouwkunst op verantwoorde wijze een nieuwe toekomst kan worden geboden. Aanwijzing van boerderijcomplexen, zeker exemplaren zoals aan de Oude Beekhoek 2 te Ulvenhout, past binnen de doelstelling van de stichting.

Breda, 8 mei 2003.