Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-108

Den Haag, 8 mei 2003

Verkoopstop altijddurende erfpachtgronden tijdelijk opgeheven

De thans geldende verkoopstop voor altijddurende erfpachtgronden wordt gedurende de jaren 2003 en 2004 opgeheven.

Erfpachters worden in deze periode, tot een nog nader te bepalen datum, op basis van vrijwilligheid in staat gesteld om tegen marktconforme voorwaarden het blote eigendom van de aan hen in altijddurende erfpacht uitgegeven gronden te verwerven. In de prijsstelling van het blote eigendom zullen de beperkingen van de specifieke erfpachtconstructie mee worden genomen. Ten opzichte van het gemiddelde prijsniveau van voor de verkoopstop leidt dit tot een relatief lage verkoopprijs. Om de in het kader van het dekkingsvoorstel uit de motie Zalm c.s. beoogde opbrengst van 110 miljoen euro te kunnen realiseren, zal indien een erfpachter niet overgaat tot aankoop, de mogelijkheid tot verkoop aan een derde worden bezien. De erfpachtovereenkomsten blijven in dat geval bestaan, alleen met een andere erfverpachter.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft het kabinet aangegeven in te kunnen stemmen met

het dekkingsvoorstel uit de motie Zalm c.s. voor 110 miljoen euro. Het kabinet heeft ervoor gekozen om de 110 miljoen euro uit de verkoop van domeingronden te verdelen over 2003 en 2004. Uitgangspunt voor de verkooptaakstelling is verkoop van gronden die niet dienstbaar kunnen worden gemaakt aan het publieke belang. De gronden die binnen het areaal van Domeinen het meest in aanmerking komen voor een versnelde verkoop, zijn de in altijddurende erfpacht uitgegeven gronden (ca.15.900 ha). Door het in de tijd onbegrensde erfpachtrecht zijn de mogelijkheden voor het rijk om deze gronden effectief in te zetten voor de realisatie van andere rijksdoelen beperkt. Het merendeel van deze gronden ligt in de IJsselmeerpolders. 5% van het totale areaal altijddurende erfpachtgronden komt niet in aanmerking voor verkoop doordat voor deze gronden in het kader van de planologie een andere doelstelling zoals wonen en/of infrastructuur is voorzien.

De komende maanden zal de op dit moment voor de overige domeingronden geldende verkoopstop aan zittende (erf)pachters worden herijkt. Doel hiervan is een optimale bijdrage van deze gronden aan de doelstellingen van de overheid te waarborgen. Dit nieuwe beleidskader wordt medio september aan de Tweede Kamer gezonden.

De integrale versie van de brief aan de Tweede Kamer staat op de internetsite van Financiën: www.minfin.nl.