Anti Racisme Informatie Centrum

Politie & Justitie
email

Seksshop weert asielzoekers

Burgemeester treedt kordaat op

In april 2003 heeft een eigenaar van een seksshop in Farmsum (Groningen) voor zijn winkelruit plakkaten opgehangen met de tekst Verboden toegang voor asielzoekers. Door asielzoekers de toegang te weigeren wilde de winkelier een einde maken aan winkeldiefstallen die, naar zijn zeggen, worden gepleegd door bewoners van het tijdelijk asielzoekerscentrum in Farmsum. De winkelier had echter geen aangifte gedaan van de winkeldiefstallen.

Waarnemend burgemeester van Delfzijl, Annemarie Jorritsma, trad kordaat op door de politie de plakkaten te laten verwijderen. De eigenaar hing echter direct weer nieuwe plakkaten op. Hiermee riskeerde de eigenaar gerechtelijke vervolging wegens discriminatie zoals eerder plaatsvond in het Gelderse Wapenveld waar winkeliers een bordje hadden opgehangen met de tekst: "Wij laten slechts een asielzoeker per keer binnen". De mogelijkheid van vervolging op grond van discriminatie maakte echter weinig indruk op de eigenaar. Het sprak hem wel aan dat de winkeliers in Wapenveld geen straf opgelegd hadden gekregen en dat hun omzet zou zijn gestegen door alle media aandacht.

De eigenaar verkeek zich echter op hetgeen de rechter over dergelijke bordjes heeft geoordeeld. Weliswaar zijn de winkeliers in Wapenveld technisch vrijgesproken, maar de rechter vond dat er wel degelijk sprake was van discriminatie. Dat zei de rechter in de volgende juridisch-technische bewoordingen: "Doordat het daadwerkelijk niet toelaten van personen als een essentieel onderdeel van de tenlastelegging was opgenomen (CdF: en niet is bewezen dat asielzoekers daadwerkelijk de toegang tot de winkel is geweigerd), was vrijspraak onontkoombaar. Daarmee is evenwel niet gezegd dat het enkele ophangen van een bordje met de gewraakte tekst niet strafbaar zou kunnen zijn op grond van artikel 429quater Sr, omdat de definitie van discriminatie in art. 90quater Sr (ook) spreekt over 'beperken' en daarmee aangeeft dat een vanwege ras beperken discriminatoir is; het ophangen van zo'n bordje en daarmee aangeven dat men in de uitoefening van het bedrijf zal gaan discrimineren, levert derhalve op zich al discriminatie op."

De rechter gaf in de zaak Wapenveld tevens aan het te betreuren dat van overheidswege (politie, burgemeester) niet het signaal is gegeven dat het ophangen van een bordje met tekst als we laten één asielzoeker per keer binnen mogelijk een strafbaar feit oplevert. Van onduidelijkheid van de kant van de overheid was in het geval van de seksshop in Farmsum allerminst sprake. Door waarnemend burgemeester Annemarie Jorritsma is zeer kordaat opgetreden en van meet af aan duidelijk gesteld dat dergelijke bordjes niet toelaatbaar worden geacht. Zij liet het volgende weten: "Bij een diefstal moet een winkelier naar de politie stappen en geen borden ophangen." Ze vindt dat de winkelier over de rug van de asielzoekers publiciteit heeft gezocht.

Uiteindelijk heeft de eigenaar een bekeuring gekregen wegens discriminatie. De eigenaar is medegedeeld dat bij een volgende overtreding een bekeuring van 4500 euro wordt gegeven en dat dan tevens zijn winkel wordt gesloten. De bordjes zijn niet meer gesignaleerd.

Carolina de Fey, juridisch beleidsadviseur LBR, bronnen: Dagblad van het Noorden, www.rechtspraak.nl, bericht over Wapenveld.

Laatste wijziging: 08-05-03