AutoRai

8-5-2003

Cabriodak Mercedes-Benz CLK beschermt bij bliksem

Met het cabriodak gesloten zijn de inzittenden van een Mercedes-Benz CLK Cabriolet bij bliksem net zo goed beschermd als in een personenauto met een vast dak.

Dat is één van de uitkomsten van het onderzoek dat in opdracht van Mercedes-Benz werd uitgevoerd door het Institute for High Voltage en Power Engineering van de technische universiteit in Berlijn.

Dankzij stalen structuren in het dak die zijn bevestigd aan de carrosserie werkt het gesloten cabriodak van een Mercedes-Benz CLK Cabriolet als een zogeheten kooi van Faraday die de inzittenden beschermt tegen de sterke elektrische lading die vrijkomt bij blikseminslag.

Tijdens de wetenschappelijke tests bij het instituut in Berlijn werden blikseminslagen tot een kracht van 1,4 miljoen Volt gesimuleerd rondom een Mercedes-Benz CLK Cabriolet. Metingen van de elektrische veldsterkte in de auto leverden het bewijs van de beschermende werking van het gesloten dak. Dankzij effectieve isolatie bleken ook de elektronische systemen aan boord van de CLK Cabriolet ongevoelig voor de elektromagnetische veldspanning als gevolg van de blikseminslagen bij de test.