Euronext Amsterdam

08 May 2003 Amsterdam is de snelst groeiende markt voor aandelenopties in Europa
Persbericht 2003.045

AMSTERDAM is de snelst groeiende markt voor aandelenopties in Europa

Amsterdam, 8 Mei 2003 - Uit vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat de Amsterdamse optiebeurs de snelst groeiende markt voor aandelenopties van Europa is geworden, nadat de beurs is overgestapt van vloerhandel naar schermhandel.

Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens een speech voor vermogensbeheerders in Londen door Fraser Cowie, de pas benoemde directeur marketing van Euronext.liffe. Uit de recent opgemaakt cijfervergelijking per eind april, blijkt dat de omzet op de Amsterdamse optiebeurs in de eerste vier maanden is toegenomen met 35% ten opzichte van dezelfde periode in 2002.

Alan van Griethuysen, als Executive Director binnen Euronext.liffe wereldwijd verantwoordelijk voor Sales zegt hierover: "De Amsterdamse optiebeurs van Euronext.liffe laat een robuuste groei zien in 2003. De totale omzet van aandelenproducten groeit met 35%. De omzet van individuele aandelenopties neemt toe met 25%, terwijl de omzet van indexopties zelfs met 80% toeneemt. Deze sterke stijging leidt ertoe dat Amsterdam de snelst groeiende beurs voor aandelenopties in Europa is geworden."

Mede dankzij de succesvolle overgang van de vloerhandel naar schermhandel op het SWITCH handelssysteem, die in december 2002 drie maanden eerder dan gepland werd afgerond, zijn de omzetten op de Amsterdamse beurs sterk gestegen.

De overgang van de Amsterdamse markt van SWITCH naar LIFFE CONNECT® - het handelssysteem dat wereldwijd alle handel op de derivatenbeurzen van Euronext.liffe zal ondersteunen - zal in de zomer van 2004 plaatsvinden. Inmiddels hebben al 16 handelspartijen van andere Euronext.liffe markten via de zogenaamde "fast track membership" procedure een verbinding gelegd met Amsterdam, zodat ze al vóór de overgang van SWITCH naar LIFFE CONNECT® Nederlandse opties en futures kunnen verhandelen..

De overgang van alle Euronext.liffe markten naar één wereldwijd gebruikt handelssysteem, LIFFE CONNECT®, is bedoeld om uiteindelijk één enkele markt voor derivaten te realiseren die zal leiden tot kostenreductie voor zowel Euronext.liffe zelf als voor haar klanten. Daardoor zal de internationale handel makkelijker en goedkoper worden.

Overigens is het aantal transacties op de aandelenbeurs van Amsterdam ook sterk gegroeid. In de eerste vier maanden van dit jaar bedroeg de stijging 29%.

Ter achtergrond:

1. Euronext.liffe is het derivatenbedrijf van Euronext waarin alle derivatenmarkten van Amsterdam, Brussel, Londen, Lissabon en Parijs zijn samengevoegd.


2. De gemiddelde dagomzet van de belangrijkste Nederlandse aandelenopties was per 30 april als volgt:

Jan-April 2003

Jan-April 2002

% toename

Aandelenopties

259.931

208.439

25%

Aandelindex producten

81.980

45.606

80%

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs