Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

SARS dodelijker dan verwacht

08-05-2003 De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren aangegeven dat het sterftecijfer van SARS hoger is dan eerst werd aangenomen, namelijk 14 tot 15 procent.

Op basis van gegevens uit (voormalige) met SARS-besmette gebieden (Canada, China, Hong Kong, Singapore en Vietnam) heeft de WHO het sterftecijfer van de ziekte opnieuw berekend. De WHO laat weten dat de kans op een dodelijke afloop gemiddeld 14 tot 15 procent is. Leeftijd en de kwaliteit van de lokale gezondheidszorg hebben invloed op dit cijfer. Zo lopen oudere mensen een verhoogd risico.

Bij personen ouder dan 65 jaar is het sterftecijfer 50 procent. Dat betekent dat de helft van alle SARS-patiënten boven de 65 jaar aan de ziekte overlijdt. Personen die 24 jaar of jonger zijn, lopen 1 procent kans op een dodelijke afloop van de ziekte. Tussen de 25 en 44 jaar is dit cijfer 6 procent, tussen 45 en 64 jaar 15 procent.

Naast de leeftijd heeft ook de kwaliteit van de lokale gezondheidszorg invloed op het sterftecijfer. In Vietnam, waar de ziekte nu onder controle is gebracht, was het sterftecijfer relatief laag, namelijk 8 procent. Een verklaring hiervoor is het feit dat de patiënten vaak jonge werknemers waren in de gezondheidszorg. De gemiddelde sterftecijfers liggen tussen 11 tot 17 procent in Hong Kong, 13 tot 15 procent in Singapore, 15 tot 19 procent in Canada en 5 tot 13 procent in China.

De incubatietijd van SARS, de tijd tussen de besmetting en de verschijnselen van de ziekte, is vastgesteld op een maximale periode van tien dagen.

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
1.
Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Vraag en antwoord, 2-5-2003

SARS
2.
SARS
Themapagina, 7-5-2003

Dossier SARS van de WHO
3.
Dossier SARS van de WHO
Externe link, 2-4-2003

Engelse informatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)

Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 7 mei 4. Aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 7 mei Externe link, 8-5-2003

Engelse site Wereld Gezondheidsorganisatie