Gemeente Winterswijk


8 mei 2003
KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR NEGEN WINTERSWIJKERS Maar liefst negen inwoners van Winterswijk hebben dit jaar een koninklijke onderscheiding gekregen. Zeven inwoners van Winterswijk zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, twee mogen zich zelfs Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Burgemeester Christine Stigter reikte de lintjes dinsdag 29 april uit in hotel-restaurant De Frerikshof.

De twee Winterswijkers die zijn benoemd tot Ridder in Orde van Oranje Nassau zijn J. Deunk en G.J.H. Krosenbrink.
Deunk kreeg de onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van onderwijs en het bakkersvak in de afgelopen decennia. Zo is hij onder meer van 1960 tot 1998 bestuurslid, voorzitter en penningmeester geweest van de Bakkersbond op zowel, lokaal, regionaal als landelijk niveau. Momenteel is hij ondermeer voorzitter van de begeleidingscommissie Graafschap College te Doetinchem en secretaris/penningmeester van de stichting ter bevordering van het openbaar voortgezet onderwijs Winterswijk.
Krosenbrink werd geridderd, omdat hij zich sinds de jaren zestig inzet voor het behoud van het streekeigene, waaronder het dialect. Hij is onder andere medeoprichter van het Staring Instituut in Doetinchem. Verder was hij van 1965 tot 1998 bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging De Graafschap.
Ook was hij van 1985 tot 1996 secretaris van de Bernard Weenink Stichting. Daarnaast schreef Krosenbrink dertig boeken, waaronder zeven streekromans. Tevens verschenen er enkele toneelstukken in het dialect van zijn hand.

De zeven die zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau zijn: J.H. Sikkink, hij is bijna dertig jaar vrijwilliger geweest bij de bosbrandweer in Winterswijk en diaken van de Hervormde Diakonie. Ook is hij sinds 1964 opzichter van de boerderijcommissie Hervormde Diakonie.

B. Pluim kreeg een lintje vanwege zijn bestuurlijke activiteiten sinds 1966 op het terrein van welzijn, sport en ouderenzorg. Daarnaast vervult hij al jaren een ombudsfunctie.

A.B. Schreurs-Heinen werd onderscheiden voor haar betrokkenheid sinds 1977 op het gebied van welzijn en sport. Zo is zij onder meer collectant voor het Astmafonds en het Prinses Beatrix Fonds en is ze medeoprichter van de cliëntenraad De Slaaborg.

W.M. van Druenen kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet op diverse maatschappelijke terreinen. Onder andere voor Verpleeghuis Pronsweide, Stichting Freriks en de Vereniging van Gepensioneerden Philips Lighting Winterswijk.

J.H. Lückman werd beloond met een lintje voor zijn activiteiten sinds 1968 op het terrein van de detailhandel en cultuur. Van 1968-1997 was hij bestuurslid en voorzitter van de Algemene Vereniging voor Ambacht, Beroep en Handel. Sinds 1997 zet hij zich in voor Vereeniging Volksfeest Winterswijk als lid van diverse commissies en is hij bestuurslid van de Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland.

E.A. Jansen-Voltman werd onderscheiden vanwege haar jarenlange inzet voor het amateurtoneel en de plaatselijke media. Zo zet ze zich onder meer in voor stichting Lokale Omroep Winterswijk en ZSOM, een organisatie die tv-programma's produceert voor zieken en senioren in verzorgingstehuizen.

J. de Vries kreeg een lintje voor zijn langdurige inzet op diverse maatschappelijke terreinen. Zo zet hij zich onder meer in voor het Prinses Beatrix Fonds, het Nederlands Astma Fonds en de Stichting Vrienden van de gehandicapten sportvereniging.