Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht

Nieuwe training voor zorginstellingen
Het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) start eind mei met een nieuw Interculturalisatieproject dat is gericht op zorginstellingen in Overijssel. Het project bestaat uit trainingen voor personen die werkzaam zijn binnen de Jeugdzorg in Overijssel. Het SMO heeft ruime ervaring met interculturalisatietrajecten in instellingen voor zorg en welzijn. Daarbij put het SMO uit de brede kennis en ervaring die de organisatie heeft opgebouwd als expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling in Overijssel. Tijdens de training komen de cultuurverschillen aan bod en communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden, het bieden van interculturele dienstverlening en intercultureel management.

Interculturalisatie
Interculturaliseren is leren omgaan met culturele verschillen en deze een plaats geven binnen de eigen organisatie. Eigenlijk is dit noodzakelijk geworden doordat Nederland langzamerhand van kleur verandert. Zo'n tien procent van de bevolking is inmiddels allochtoon en daarmee is de multiculturele samenleving eigenlijk al een feit geworden. Door te interculturaliseren zijn zorginstellingen in staat slagvaardig te reageren op de veranderende zorgvraag van een voor hen nieuwe en groeiende groep zorgvragers.

Organisatie
Het SMO voert het project uit in opdracht van het ministerie van VWS en de provincie Overijssel. Momenteel vindt er een pilotproject plaats binnen bureau Jeugdzorg. Dit ter verbreding van het interculturalisatieproject binnen de Jeugdzorg in Overijssel.



Ingezonden persbericht