KNGF

fysiotherapeuten voeren acties op

KNGF sluit toegang Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie

Fysiotherapeuten voeren acties op

Amersfoort, 8 mei 2003 - Na oud-minister Borst heeft ook demissionair minister De Geus oplossingen voor de werkdruk van fysiotherapeuten op de lange baan geschoven. Dit terwijl de minister de problemen erkent en onafhankelijk onderzoek. heeft aangetoond dat de werkdruk van vrijgevestigde fysiotherapeuten veel te hoog is. Het bestuur van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) vindt de werkdruk zo zorgelijk dat ze heeft besloten tot vervolgacties. Om een dreigend tekort aan fysiotherapeuten te voorkomen, is het noodzakelijk dat de politiek - samen met de beroepsgroep - investeert in fysiotherapie.

Sluiting Kwaliteitsregister
Tijdens een extra ingelaste ledenvergadering voor eerstelijns fysiotherapeuten is besloten per direct de toegang tot het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie te sluiten. In het register staan alle fysiotherapeuten die aan strenge kwaliteitscriteria voldoen. Eén van de belangrijkste voorwaarden van de overheid om te investeren in fysiotherapie en tarieven voor fysiotherapeuten te verhogen, is een goed kwaliteitsprogramma. Terwijl de fysiotherapie ruimschoots aan deze voorwaarde heeft voldaan, blijven de noodzakelijke investeringen al jaren uit. Om de ernst van de situatie te onderstrepen, is het KNGF genoodzaakt de toegang tot het CKR te sluiten. Niet-leden kunnen vanaf vandaag geen gebruik meer maken van het register via internet. Ook wordt de cd-rom met kwaliteitsregister niet meer toegezonden. Het KNGF heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en benadrukt dat het kwaliteitsprogramma zelf niet ter discussie staat.

Stiptheidsacties
Indien de situatie niet verbetert, overweegt het KNGF over te gaan tot zogenaamde stiptheidsacties. Het norminkomen is gebaseerd op 40 uur per week. De praktijk wijst echter uit dat fysiotherapeuten 60 uur moeten werken om het norminkomen te halen. Stiptheidsacties houden in dat fysiotherapeuten alleen nog die zaken doen die ze in het tarief terugvinden. Concreet komt het erop neer dat voor elke behandeling (inclusief administratieve afhandeling) ongeveer 25 minuten wordt uitgetrokken. In eerste instantie zal de omvang beperkt zijn tot 1 dag. Indien ook deze actie geen verbetering oplevert, kan het KNGF besluiten de acties in de toekomst uit te breiden.

. Uit een onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het KNGF is gehouden in 2001 bleek al dat fysiotherapeuten een werkweek van 60 uur moeten draaien om het norminkomen te kunnen behalen.


---