Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wat antwoorden VLD en CD&V op het njet van de PS? (08/05/03)

Vandaag formuleerde PS-voorzitter Di Rupo nogmaals een uitgesproken njet tegen de Vlaamse eisen inzake de staatshervorming. De N-VA kijkt dan ook uit naar de reactie van de twee grootste Vlaamse partijen. VLD en/of CD&V zijn beiden kandidaat om de coalitiepartner(s) van de PS te worden in de volgende federale regering. Maar beide partijen beloven ook uitdrukkelijk dat er in de volgende regering wél stappen moeten gezet worden in de staatshervorming. Volgens de N-VA hebben de Vlaamse kiezers recht op duidelijkheid: indien VLD en CD&V hun regeringsdeelname inderdaad afhankelijk maken van bijkomende stappen in de staatshervorming, moeten zij de PS van antwoord dienen. De Vlaamse partijen moeten voor één keer het been stijf houden: zónder stappen in de staatshervorming, géén federale regering.

VLD en CD&V treden op Vlaams vlak aarzelend in de voetsporen van de N-VA. Maar de rechtlijnigheid is ver zoek.

De N-VA wil boter bij de vis. De Vlaamse partijen moeten hun Vlaamse standpunten nu eens eindelijk hard maken door net als de N-VA klaar en duidelijk te zeggen dat zij níet toetreden tot een federale regering wanneer er geen garanties zijn voor:

* een Vlaams economisch en tewerkstellingsbeleid,
* een Vlaamse fiscaliteit

* een Vlaams gezins- en gezondheidsbeleid
* een Vlaams mobiliteitsbeleid

* en de afschaffing van de ondoorzichtige miljardentransfers naar Wallonië.

Dát zijn de vijf Vlaamse resoluties van de N-VA.

Indien de Franstaligen niet willen tegemoet komen aan deze vijf resoluties, moeten de Vlaamse partijen elke deelname aan de federale regering weigeren. Aan de Vlaamse partijen om deze vraag te beantwoorden, zonder omwegen, zonder achterpoortjes.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be