Stichting Wakker Dier

ACTIES TEGEN VLEES BIJ C1000 Persbericht - 08 mei 2003

Wakker Dier is samen met Milieudefensie gestart met een stickeractie in de C1000 aan de Forelkolk in Zwolle. De organisaties willen dat klanten van deze supermarkt duidelijk kunnen zien welke stukken vlees diervriendelijk zijn geproduceerd en welke niet. De actievoerders geven de consument ook informatie over biologisch vlees. Daarvoor hebben zij (biologische) veeboer Jan Overesch uit Raalte uitgenodigd. Overesch heeft zijn trekker voor de ingang van het C1000 filiaal geparkeerd en legt aan de klanten van C1000 uit dat biologisch vlees beter is voor het milieu en de dieren. Ook vertelt hij over het belang van de verkoop van biologisch vlees door supermarkten om afzet van biologisch vlees te verzekeren.

Medewerkers en vrijwilligers van Milieudefensie en Wakker Dier plakken een rode sticker op fout fabrieksvlees en een groene sticker op goed biologisch vlees. Op de rode stickers wordt vermeld dat de productie van fabrieksvlees negatieve consequenties heeft voor dier en milieu; de groene stickers vermelden dat de productie van biologisch vlees beter is voor dier en milieu. Milieudefensie en Wakker Dier hopen met deze actie te bereiken dat C1000 meer biologisch vlees in het assortiment opneemt, meer reclame maakt voor biologisch vlees en langlopende overeenkomsten tekent met biologische boeren. Na de startactie zullen overal in het land lokale groepen van Milieudefensie en Wakker Dier dezelfde actie uitvoeren.

Milieudefensie en Wakker Dier voeren al langer actie om meer biologisch vlees in de supermarktschappen te krijgen. C1000 is volgens de organisaties een achterblijver ten opzichte van andere supermarkten als het gaat om biologisch vlees. Volgens de organisaties wordt het tijd dat er een einde komt aan de intensieve veeteelt en dat supermarkten omschakelen naar een meer biologische profilering.

Achtergrond
De productie van fabrieksvlees heeft grote gevolgen voor het milieu en dierenwelzijn. De beesten leven te dicht op elkaar in kleine hokken, krijgen groeibevorderaars toegediend en veroorzaken een mestoverschot. Bovendien hebben dierziekten zoals de vogelpest, BSE, MKZ en varkenspest in de zeer grootschalige vleesindustrie veel eerder rampzalige gevolgen. Teveel dieren op een kluitje is vragen om massale uitbraak van veeziekten, vinden de organisaties. Bij biologische veeteelt krijgen de dieren de ruimte, krijgen ze geen genetisch gemanipuleerd voedsel te eten en geen groeibevorderaars toegediend. Omdat de beesten meer ruimte hebben en met minder soortgenoten opeengepakt zitten, is de kans op een massale uitbraak van veeziekten kleiner.

Biologisch vlees is duurder dan het gangbare fabrieksvlees, wordt vaak gezegd. Toch is dit voor Wakker Dier en Milieudefensie de omgekeerde wereld. Het industrievlees is juist te goedkoop. Vlees aanbieden voor afbraakprijzen betekent dat juist het milieu en dieren een hoge prijs betalen.